Hikayesi, ülkenin corona virüsü dışarıda tutmak için tasarlanmış zorlu sınır önlemlerini vurguladı. Taliban, son aylarda kadın haklarını vahşice kıstırdığı için düzenli olarak eleştirildi. Aktivistleri ve kampanyacıları tutuklamak, işkence yapmak ve hatta öldürmekle suçlandılar.

Kamuoyunun konuyla ilgili yoğun ilgisinin ardından Yeni Zelanda hükümeti, Bellis'e bir karantina yeri teklif ettiklerini ve uçuş düzenlemeleri ayarladıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Grant Robertson gazetecilere verdiği demeçte, "Bellis için yönetilen bir tecrit ve karantina yeri var" dedi.

TEK UYGUN YER AFGANİSTANDI

Yeni Zelanda merkezli gazete olan Herald'daki köşesinde Bellis, hükümetin geçen hafta doğum yapmak için eve dönme başvurusunu reddettiğini söyledi. Şu anda Wellington yönetimi, yalnızca karantina otellerinde tecritte 10 gün kalma şartıyla vatandaşların ve daimi sakinlerin ülkeye girmesine izin veriyor. Bu tür tesislere yüksek talep ve sınırlı sayıda yer olduğu için, geri dönmek isteyen birçok Yeni Zelandalı, yaklaşık iki yıldır fiilen ülkelerinden dışlanmış durumda.

Bu deneyimi, Afganistan'da evli olmayan hamile bir kadın olarak hoş karşılanıp karşılanmayacağını sormak için temasa geçtiği Taliban tarafından kendisine yapılan muameleyle karşılaştırdı. Bellis ve Belçikalı bir foto muhabiri olan ortağı, geçen yıl Afganistan'da ABD birliklerinin geri çekilmesini haber yapıyordu ve onun ve ortağının vize aldığı tek yer orasıydı.

YETKİLİLER POLİTİKANIN ARKASINDA

Bellis'in mektubu yayınlandıktan sonra, Yeni Zelanda makamlarına acil karantina tahsis kriterlerini özellikle hamile kadınlara hitap edecek şekilde ayarlamaları yönünde çağrılar yapıldı. Yetkililer, sistemin "Yeni Zelanda'ya son derece iyi hizmet ettiğini, hayatları ve hastane kabullerini kurtardığını ve sağlık sistemimizi bataklıktan koruduğunu" söyleyerek politikayı savundu.

Hükümet ayrıca Bellis'e ayrı bir acil durum kategorisi altında tekrar vize başvurusunda bulunmasının tavsiye edildiğini söyledi. Bunun gerçekleşip gerçekleşmediği veya Bellis'in şimdi orijinal başvurusuna göre giriş izni alıp almadığı belli değil. (BBC)