Solcu Syriza'nın lideri Alexis Çipras, "Son altı aydır Yunan toplumu, akıl almaz sayıda telefon dinlemesinin ifşa edilmesine tanık oldu. Bu, ülkenin modern tarihinde hukukun üstünlüğünden gördüğü en derin sapma" dedi.

1984 GÖNDERMESİ

Miçotakis'i "Orwellvari bir distopyayı" tekrarlamakla suçlayan Çipras, başbakanın yalnızca tanınmış kişilerin kitlesel olarak dinlenmesini organize etmekle kalmadığını, aynı zamanda bir adli soruşturmayı engelleyerek "ahlaki çöküşünü" gizlemeye çalıştığını söyledi.

2015-2019 yılları arasında başbakanlık yapan Çipras, "O sürekli kaçmak istese bile, açıklama yapmak, hesap vermek, cevap vermek için parlamentoya gelmeye zorlanacak" dedi.

Hemen üç günlük bir meclis tartışmasını tetikleyen önergenin, milletvekillerine "demokrasinin, şeffaflığın ve adaletin savunulması için" bir ilk adım olduğunu söylerken, oylamanın cuma günü yapılması bekleniyor.

‘YUNANİSTAN’IN WATEGATE’İ’

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin 300 sandalyelik mecliste 156'lık çoğunluk, önergenin kabul edilmeyeceği anlamına gelse de, muhalefetten aldığı ezici desteğin hükümeti azami derecede rahatsız etmesi bekleniyor. Merkez sağ yönetim ilk olarak ağustos ayında “Yunanistan'ın Watergate'i” olarak tanımlanan telefon dinleme skandalı patlak verdiğinde savunmaya geçti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER