Yüreği Sol’mayanlar İçin Yazılmış Bir Kitap

1970’ler tüm Türkiye’de olduğu gibi ülkenin doğusunda da güçlü bir sol muhalefet ve devrimci mücadelenin olduğu yıllardı. Söz konusu yıllarda Malatya, Erzincan, Elâzığ ve Dersim bölgesindeki devrimci mücadele içinde bizzat yer almış bir isim olan Erdinç Obuz, “Yüreğim Sol’madan” adını verdiği kitabında bölgesindeki devrimci mücadeleyi birçok bilinmeyen yönüyle ele alıyor.

Nota Bene yayınlarından çıkan kitabını ‘bir dönemin anlatımı’ olarak tanımlayan Obuz, o günlerde çevresinde yaşanan hayatların unutulmaması için yazdığını aktarıyor. Kitabının aynı zamanda belgesel niteliği olduğuna da işaret eden Obuz, “12 Mart sonrası o dönemin devrimcilerinin bıraktığı bir pozitif etki vardı. İnsanlar üzerinde Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi isimlerin etkisi bulunuyordu. 

Ayrıca bir süreç başlamıştı; ‘öğrenim özgürlüğü ve can güvenliği’ diye. Okumaya gelen insanlar birdenbire okumayı hak etme, yani mücadele etmeden o okullarda okuyamaz duruma gelinmişti. Okulları ve can güvenliğini savunma hali vardı ve ‘öğrenim özgürlüğü’ temel slogan haline gelmişti. Bugünün Türkiye’sine baktığınızda sadece okullar açısından değil tüm ülkede saldırılar, kahve taramaları söz konusuydu. İnsanlar aşırı derecede politize oluyordu” diyor. 

Devrimci hareketin o zaman merkezinde bulunan isimlerin tanıklığı üzerine kurulu çalışma, bölgede o dönem olup bitenleri enine boyuna masaya yatırıyor ve böylece Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok önemli ayrıntılar veriyor.