Aylardır devam eden Rus işgalinde 400. güne girildi. Cephe hattında kaos devam ederken ABD'li yetkililer Rus ordusunun kayıplarını açıkladı.
Her gün 500 Rus askeri öldürüldü Savaşta 400. gün, toplam kayıp 220 bin
Aylardır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 400. güne girildi. Son 400 günde savaş, Rusların beklediği gibi gitmedi. Kısa sürede Kiev'e girip yönetimi düşürecekleri düşünen işgalciler Ukrayna'da bozguna uğradı.

Batıdan gelen tank ve silah desteğiyle beraber Rus ordusu iyice sıkıştı. Putin savaşı Ukrayna'nın doğusuna sürükledi ve cephe hattında hala çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın son umudu ise Bakhmut. Aylardır çatışmaların devam ettiği şehri Rus ordusu sonunda kuşattı bölgenin kısa sürede el değiştirmesi beklenirken Ukrayna ordusu şehri savunmayı sürdürüyor.

PUTİN 'ZAFER' DİYE SUNACAK


İşgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) Rusların savaştan önce 70 bin insanın yaşadığı Bakhmut'un üçte ikisini ele geçirdiğini duyurdu. Kilit şehir için binlerce kayıp veren Rus paralı asker grubu Wagner, Bakhmut belediyesine birkaç yüz metre mesafeye kadar yaklaştı.
Geçtiğimiz günlerde Sumi'deki mevzileri ziyaret eden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, AP haber ajansına verdiği röportajda Rusların Bakhmut'u ele geçirmesi halinde Putin'in bu hikayeyi Batı, Çin ve İran'e bir zafer olarak 'satacağını' söyledi.

'MOSKİT FÜZESİNİ FIRLATTILAR'


Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Japon Denizi’nde “P-270 Moskit” gemisavar füze denemesi gerçekleştirildiğini duyurdu. İki geminin temsili düşman hedefine ortak füze saldırısı başlattığı, yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan düşman hedefin iki Moskit füzesiyle başarılı bir şekilde vurulduğu ifade edildi. Füzenin saatte 3700 kilometre hıza kadar çıktığı bilgisi de edinildi.

WALL STREET JOURNALL MUHABİRİNİ TUTUKLADILAR


Rus gizli servisi FSB, ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin Moskova bürosu muhabiri Evan Gershkovich'in casusluk şüphesiyle Yekaterinburg kentinde gözaltına alındığını duyurdu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), "ABD hükümeti adına casusluk yaptığından şüphelenilen ABD vatandaşı The Wall Street Journal gazetesinin Moskova bürosu muhabiri ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'na akredite olan 1991 doğumlu ABD vatandaşı Evan Gershkovich'in yasa dışı faaliyetleri durduruldu" açıklamasını yaptı.

220 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ


Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'den yapılan açıklamada 400 gündür süren işgal boyunca 220 bin Rus askerinin öldürüldüğü bildirildi. Bu rakama göre günde 550 Rus askeri Ukrayna topraklarında can verdi. Kremlin tarafından ise ABD'nin açıkladığı bu sayıya dair henüz bir açıklama gelmedi.