Türkiye 28 Mayıs günü Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına gidecek. Seçim yaklaşırken ekonomide art arda endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Seçimler ve ekonomideki gelişmeler dünya basını tarafından da yakından izleniyor.

'TÜRKİYE DÖVİZ KRİZİ YOLUNDA'

ABD'li The Hill haber sitesi, seçimlerin ekonomideki etkileri üzerine bir analiz yayımladı. Ekonomist ve finans yazarı Desmond Lachman imzasıyla yayınlanan analizde, “Türkiye, döviz krizi yolunda” değerlendirmesine yer verildi.

14 Mayıs'taki oylamayı anımsatan Lachman, Erdoğan'ın "korkunç ekonomi politikalarına rağmen" seçilme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye, olağandışı yüksek bir enflasyon yaratan ve ülkenin döviz rezervlerini tüketen aynı geleneksel olmayan para politikalarını izlemeye devam edecek gibi görünüyor" öngörüsünü paylaştı.

'FAİZ SEBEP, ENFLASYON SONUÇTUR'

Gazete Duvar'ın aktardığı analize göre; "Bu, Türkiye’nin yakın zamanda enflasyonda yeni bir patlama ve ekonomik olarak zararlı bir döviz krizi yaşama olasılığını artırıyor" yorumunu yapan Lachman, Erdoğan’ın daha önce yaptığı “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” açıklamalarına da atıfta bulunarak, "Tüm ekonomistlerin pratikte hemfikir olabileceği bir şey varsa o da enflasyonu yeniden kontrol altına alacak herhangi bir politika paketinin temel unsurlarından birinin yüksek faiz oranları olduğudur" ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetinin seçim sürecinde destek toplamak için yapay bir şekilde enflasyonu baskıladığına işaret edilen yazıda, "Şimdi Erdoğan bir dönem daha yönetmeye yakın görünürken, topyekun bir döviz krizi ile sermaye kontrollerine yol açabilecek güçlü bir baskı oluşacak" denildi.