Yeni düzenleme, yerel çip endüstrisini geliştirmeyi amaçlayan 50 milyar dolarlık bir planın parçası olarak açıklandı ve iş gruplarının Çin'e olan bağımlılığı azaltmak için daha fazla hükümet desteği için baskı yapmasıyla geldi.

Dünya, üretimi yavaşlatan küresel bir mikroçip sıkıntısı ile karşı karşıyayken, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "Çip üretimi için fon alanların ulusal güvenliği tehlikeye atmamalarını sağlamak için bunu on yıllığına uygulayacağız" dedi. ABD ve Çin, ticaret ve teknoloji konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık içinde kilitlendi.

280 MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT

Ağustos ayında, ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin teknolojik üstünlüğünü Çin'e kaptırdığına dair korkular arasında yüksek teknoloji üretimi ve bilimsel araştırmalara 280 milyar dolar taahhüt eden bir yasayı imzalamıştı. Yatırımlar, ABD'de bilgisayar çipi üretim tesisleri kuran şirketler için vergi indirimlerini içeriyor.

ABD şu anda, otomobillerden cep telefonlarına kadar her alanda kullanılan küresel yarı iletken arzının kabaca yüzde 10'unu üretiyor, bu rakam 1990'da yüzde 40’tı.

‘SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİ’

Washington'daki Çin Büyükelçiliği, yarı iletken yasa tasarısına karşı çıkarak onu "Soğuk Savaş zihniyetini" anımsatan bir durum olarak nitelendirdi. Bazı ABD'li çip üreticileri, Washington'un ABD teknolojisini Çin'e satma üzerindeki baskısının etkisini şimdiden deneyimliyor. Bu ayın başlarında ABD'li yetkililer Nvidia ve AMD'ye Çin'e yapay zeka çiplerinin satışını durdurmalarını söyledi. (BBC)