Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden bir yetkili, "Çin, şu ya da bu yönde, savaş üzerinde ani ve radikal bir etki yaratabilecek dünyadaki tek ülke" diyerek, Macron'un Ukrayna konusunda Başkan Xi Jinping'e karşı sağlam durmaya çalışacağını ve ABD’nin çatışmacı tonundan "başka bir yol" izleyeceğini de ekledi.

FRANSA ÖTESİNDE ETKİ BEKLENİYOR

AFP’nin haberine göre, Fransız liderin hedefleri arasında, Çin'in Avrupa ile ticari bağlarını koruma ve yeniden dengelemenin yanı sıra, denizaşırı toprakları ve askeri konuşlandırmaları nedeniyle Paris'in kendisini bir oyuncu olarak gördüğü Asya-Pasifik bölgesindeki Fransız çıkarlarını koruma yer alıyor.

Macron'un ziyaretinin Fransa'nın ötesinde bir etki yaratacağı ve 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nin tamamını etkileyeceği, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in gezideki varlığından açıkça anlaşılıyor. Geçen hafta yaptığı bir konuşmada von der Leyen, Pekin'i savaşa doğrudan destek vermemesi konusunda uyararak Çin’in blokla ilişkilerini değerlendirdi. 

‘SINIRSIZ DOSTLUK’

Çin, kendisini Rusya'nın komşusuna yönelik saldırısına barışçıl bir çözüm arayışında olarak gösteriyor. Ancak Xi Jinping'in geçen ay Moskova'ya yaptığı dostane ziyaret ve çoğu kişinin Rusya'yı öne çıkardığı düşünülen barış planının duyurulması, Batı ülkelerini şüpheye düşürdü.

Von der Leyen geçen hafta "Ukrayna'nın gaddarca ve yasadışı işgalinden vazgeçmek şöyle dursun, Başkan Jinping’in Putin'in Rusya'sıyla 'sınırsız dostluğunu' sürdürdüğünden" şikayet ederek "Çin'in Putin'in savaşıyla nasıl etkileşime girmeye devam edeceği, AB-Çin ilişkilerinin ileriye dönük olarak belirleyici bir faktör olacak" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER