Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2022 yılı Sanayi Kapasite Raporu'na göre; 2021 yılına kıyasla 2022 yılında sanayide en çok istihdam artışı sağlayan şehirler sıralamasında yüzde 52,90 istihdam artış oranı ile Bitlis birinci sırada yer aldı.

Yayımlanan bu rapora göre; sanayi kapasitesine sahip tesislerde çalışan sayısı, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 8,27 artarak 3 milyon 871 bin 480 kişi oldu. İstihdamın en fazla olduğu il İstanbul olurken; 2021 ile karşılaştırıldığında 2022’de sanayide en çok istihdam artışı sağlayan şehir Bitlis oldu. Yüzde 52,90 istihdam artışı sağlayan Bitlis, istihdam artışındaki birincilik ile bölgenin sanayicisi ve yöneticilerinin yüzünü güldürdü.

Yayımlanan rapora göre Birincilik Bitlis de, ikincilik Siirt de, üçüncülük Erzurum ve dördüncülük Şırnak ve beşincilik Ardahan’da bulunuyor. Bölgede istihdamın artırılmasına yönelik politikaların halehazırda yetersiz olduğu ancak istihdamın sanayiciler aracılığı ile daha da artırılabileceği, devlet teşviklerinin daha doğru ve adil dağıtımı ile bölgede işsizliğin tarihe karışması da beklentiler arasında.

Birinciliği göğüsleyen Bitlis'te çoğunlukla tekstil firmaları istihdam sağlıyor. Tekstil sanayisinin dışında Bitlis’in turizm kapasitesi de potansiyel taşıyor. Dört mevsim ve kültür turizmine uygun argümanlara sahip olan kentin turizmde de büyük ivme kazanması bekleniyor.

Bitlis’in Van gölüne kıyıdaş olması, Ahlât beyliğinin ilk kurulduğu yerin Bitlis'te olması, bölgedeki balballar başta olmak üzere tarihi ve doğal doku turizmini canlandıracak ana unsurlardır. Yine Bitlis'te tarım, hayvancılık ve gıda sanayinde de istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. Türkiye’de marka haline gelen Adilcevaz cevizi ve Ahlât taş işçiliği markalaştırılma yolu ile sanayi ürünü haline dönüştürülebilir.

Bitlis başta olmak üzere Anadolu kentlerinde batıya göçü önlemek ve yurttaşlarımızı yerinde mutlu ve huzurlu yaşatmak için sanayinin geliştirilmesi, markalaşmanın desteklenmesi ve bölgesel değerleri sanayiye uyarlayacak eğitim kurumlarının kurulması ve desteklenmesi vatandaşlar tarafından talep ediliyor.