Ekim ayında gerçekleştirilen seçimlerde Bolsonaro'yu mağlup ettikten sonra 1 Ocak'ta göreve gelen solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sorumluları adalete teslim etme sözü verdi. İsyancıları demokrasiyi devirmeye çalışmakla suçladı ve ordunun neden kışlalarının dışında askeri darbe çağrılarını caydırmadığını sorguladı.

DEMOKRASİYE YÖNELİK EN BÜYÜK SALDIRI

Pazar günü öfkeli kalabalıklar Kongre, Yüksek Mahkeme ve başkanlık ofislerini kasıp kavurarak camları, mobilyaları ve sanat eserlerini kırdı. Baskınlar, Brezilya'nın 1980'lerde demokrasiye dönüşünden bu yana devlet kurumlarına yönelik en kötü saldırı olarak görülüyor. 

Görev süresinin sona ermesine günler kala ABD'ye giden Bolsonaro, 2018 seçim kampanyası sırasında aldığı bıçak darbesi nedeniyle bir hastaneye gitti. Doktoru, ciddi olmayan ve muhtemelen ameliyat gerektirmeyecek bir bağırsak tıkanıklığı olduğunu söyledi.

‘ERKEN DÖNECEĞİM’ MESAJI

CNN Brasil'e verdiği röportajda Bolsonaro, ocak ayı sonuna kadar ABD'de kalmayı planladığını, ancak şimdi doktorlarını görmek için Brezilya'ya daha erken dönmeyi planladığını söyledi.

Bolsonaro, Brezilya'da Yüksek Mahkeme nezdinde çok sayıda soruşturmayla karşı karşıya ve seyahatini devlet başkanları, diplomatlar ve diğer hükümet yetkililerine verilen vizeyle gerçekleştirdi. ABD Kongresi'nde Demokrat bir milletvekili olan Joaquin Castro, "iç terörizme ilham veren bir otoriterin" ABD’ye sığınmaması gerektiğini ve Bolsonaro'yu Brezilya'ya geri göndermesi gerektiğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER