Kiralar yerinde durmuyor, halk şehir merkezlerinde barınamıyor, gözde bölgelerde artık yabancılar oturuyor. Şehir merkezlerinin turist ya da ülke dışından gelenlere kiralandığı birçok metropolde yerel halk şehir merkezinde satın alacak ya da kiralayacak daire bulamıyor.

DW Türkçe'nin sosyal medya hesabından paylaşılan videoda barınma sorununa ilişkin Buenos Aires - İstanbul benzerliği dikkat çekiyor.

KALICI KİRALAMA YAPILAMIYOR

DW mikrofonlarına konuşan Gazeteci Gustavo Duarte, "arama platformalrında filitreleri kalıcı ve geçici kiralama olarak ayarlayabiliyorsunuz. Eğer kalıcı kiralama seçeneğini işaretlerseniz hiçbir sonuç çıkmıyor. Ama geçici kiralama seçeneğini seçerseniz, bir sürü sonuç çıktığını görüyorsunuz" diyen Gustavo eskiden şehir merkezinde otururken %65'lik kira artışını karşılayamadığı için artık merkeze 2 saat uzaklıkta yaşıyor.

'SINIRLANMASI LAZIM'

Arjantinli Kiracılar Platformu Başkanı Gervasio Munzo, "tatile gelenlere ev kiralama işi yalnızca çok turistik bölgelerde geçerli olmalı ve belli bir oranda tutulmalı. Ayrıca turistik kiralamaların yapılabileceği gece sayısının da sınırlanması lazım" diyerek ülkedeki artan kira fiyatlarına değindi.

DÜNYA METROPOLLERİNDE BENZER HİKAYELER

Arjantin'in ulusal para birimi pesonun değer kaybetmesinden dolayı ev sahiplerinin dolar ile ev kiralamaları ve bu yüzden yerel halka kiralayacağı fiyatın çok üstüne ülke dışından gelenlere dairelerini kiralamaları Türkiye'deki metropollerde yaşananları akıllara getiriyor.

POLEMİK HABER