POLEMİK HABER/ ÖZEL - 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine iki aydan az bir süre kala, siyasi partilerin liste ve adaylık hazırlıkları hız kesmeden sürüyor.

Bir yandan gazeteci, akademisyen ve sanatçılar siyasi partilere milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunurken, diğer yandan da iktidara aday olan partiler toplumda saygınlığı olan isimlere teklifler götürmeye devam ediyor. 

MUHARREM İNCE'NİN OLACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı için, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin ismi geçmiş fakat bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi'nden iddiayı doğrulayacak hiçbir açıklama gelmemişti. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İÇİN SÜRPRİZ İSİM

Polemik Haber'in ulaştığı bilgiye göre, Cumhuriyet Halk Partisi Milli Eğitim Bakanlığı için Prof. Dr. Selçuk Şirin'e teklif götürdü. Eğitim alanında bir çok araştırmaya imza atan ve halen, New York Üniversitesi'nde çocuk gelişimi ve istatsitik dersleri veren Şirin'in ne cevap vereceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

EĞİTİM İÇİN NE ÖNERİYOR?

Selçuk Şirin 'Ya Sefalet Ya Adalat Daha Yaşanılır Bir Türkiye İçin: 7 Mesele 7 Reçete' isimli kitabının eğitim için ayırdığı bölümünü şu ifadelerle açıyor:

"Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizlikle kalıcı mücadele etmenin yolu, istihdama giren gençlerimize katma değeri yüksek ekonominin ihtiyaç duyduğu becerileri kazandırmaktan geçiyor. Orta gelir tuzağını aşmak için ürettiğimiz her ürüne, sunduğumuz her hizmete katma bir değer, koyacak yeni kuşaklar yetiştirmek zorundayız. Yeni ekonomide daha çok inovasyona, daha çok patente, yeni sorunlara yaratıcı çözümler sunan daha çok start-up'a ihtiyaç var. Peki bu nasıl olacak? Yeni ürünler, yeni hizmetler yeni şirketler eski akılla ortaya çıkmıyor. Yenilik eleştirel düşünceyle, problem çözme becerisiyle, bilim ve sanatta zihin açıklığıyla ortaya çıkıyor. İşte eğitimin görevi de tam burada başlıyor. O nedenle eğitim, 1 numaralı yapısal reformdur"

Eğitimde atılması gereken 7 adım olarak sunduğu çözümlerin başlıkları ise Şirin'in çözüme dair kurucu yaklaşımlarını anlamaya yetiyor. 

İşte Selçuk Şirin'in çözüm olarak sunduğu eğitimde atılması gereken 7 adımı:

1. Veriye dayalı karar mekanizması
2. Eğitim evde başlar!
3. Her çocuğa ücretsiz okulöncesi eğitim fırsatı
4. Devlet okullarının yeniden yapılanması
5. Öğretmen ve okul yöneticilerine inisiyatif
6. Bilim, Teknoloji ve Tasarım (STEAM) hamlesi
7. Ezber değil, problem çözme sınavı

selcuk sirin

Peki Milli Eğitim Bakanlığı için düşünülen;

SELÇUK ŞİRİN KİMDİR?

Selçuk Şirin, 24 Kasım 1969 yılında Ardahan'da dünyaya gelmiştir. İlkokul ve liseyi de doğduğu şehirde bitiren Şirin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) lisans, SUNY'den yüksek lisans ve Boston College'dan doktora derecesi alarak 100'ü aşkın bilimsel makale ve yayına imza atmıştır. 

Prof. Dr. Şirin, Boston College ve New York Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi Vakfı'ndan Araştırmacı Ödülü, dünyanın en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA'dan Araştırma Büyük Ödülü ve geliştirdiği projelerle Jacobs Vakfı'ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü almıştır. 

2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Cocuk, Ergen ve Aile Komisyonu'na seçilen Şirin, içerisinde okul öncesi çocuklar ve yeni doğan çocuklar öncesi eğitim kitaplarının da yer aldığı birçok kitap ve makale de yazmıştır.

POLEMİK HABER/ TAYFUN KILIÇ