Başkan ve başkan yardımcısından sonra ABD'nin en kıdemli üçüncü lideri olan McCarthy, ABD'de Çin'in misilleme tehditlerine yol açan görüşmeyle California'da Tsai ile bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu iddia eden Çin, geçen ağustos ayında dönemin meclis başkanı olan Pelosi'nin başkent Taipei'yi ziyaret etmesinden sonra ada çevresinde görülmemiş tatbikatlar düzenlemişti.

ÇİN ‘TRANSİT GEÇMEYECEK’ DİYOR

Tsai, Orta Amerika gezisinin ardından Taipei'ye dönerken Los Angeles'tan resmi olarak "transit" geçecek. ABD, bu tür molaların yaygın bir uygulama olduğunu ve Çin'in aşırı tepki vermesine gerek olmadığını söylüyor.

Ancak Çin'in Los Angeles'taki konsolosluğundan yapılan açıklamada, bunun bir geçiş olduğunu iddia etmenin "yanlış" olduğu söylenerek, Tsai'nin "siyasi bir gösteri sergilemek" için resmi alışverişlerde bulunduğu belirtildi.

‘ÇİN-ABD BAĞLARINI DERİNDEN ETKİLEYECEK’

Açıklamada, McCarthy'nin Tsai ile hangi sıfatla görüştüğü önemli değil, bu hareketin Çin halkının duygularına büyük zarar vereceği, Tayvanlı ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal göndereceği ve Çin-ABD bağlarının siyasi temelini etkileyeceği belirtildi. Çin’in açıklamasında, "Ne bölgesel barışa, güvenliğe veya istikrara elverişli, ne de Çin ve ABD halkının ortak çıkarlarına uygun" şeklinde eklendi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER