DASK-DOĞAL AFET SİGORTALARI KURUMU deprem bölgesindeki Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran depremzede yurttaşlarımızın, hasar tazminatlarını talep ve tahsil etmelerine ilişkin süreçleri sitesinde duyurdu. DASK resmi web sitesi https://dask.gov.tr/tr deprem hasarı olan, depremzedelerimiz, https://dask.gov.tr/upload/Dask/DASK_Hasar_islemi_brosur_24.01.23.pdf metninde de belirtildiği üzere aşağıdaki yolu izleyeceklerdir.

DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlamaktadır.

DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL’na yükseltilmiştir ve yüyürlükte olan tüm poliçeler için uygulanacaktır. DASK poliçesi sadece bina inşaatına dahil yapı unsurlarına dfeprem temişnatı vermektedir. Eşyalar, dekarasyon ve benzeri unsurlar DASK teminatı dışındadır.

Metrekare birim tazminat tutarı Betonarme yapılar için  3.016 TL Diğer yapılar için: 2.080 TL.100 m2 betonerme yapı için tazminat tutarı 301.600 TL ve Diğer yapı için ise 208.000 TL dir.

Bu sürecin kısaltılması adına, DASK yetkililerinin evrak konusunda bazı yeni önlemler alması zorunludur. Depremzedelerin bu şartlar altında tapu belgesi sunmaları olanaksızdır. TC kimlik numaraları üzerinden kurum kendisi sağlamalıdır.

Eksper sürecinde, devletin resmi kayıtlarında enkaz kaydı ve/veya yıkım kararı alınan tüm binalar için ilave bilgi belge istenmemelidir.

Ayrıca, tapularda “Dain-i Mürtehinlidir” kaydı varsa, ilgili finans kurumları ile de DASK ilişki kurup, süreçte depremzede vatandaşlarımıza kolaylık sağlanmalıdır.

Sigorta sektörümüz, bu büyük depremde de tüm sigortalılarımızın hasarlarının tamamımını hızla  ödeyecektir.

Depremzedelerimizin yakınlarını  geri getirebilme olanağımız olmasa da, sağ salim kurtulan kardeşlerimizin yeniden yaşama dönebilmeleri için maddi zararlarını sigorta yoluyla(limitleri dahilinde) kısmen de olsa karşılama imkanımız vardır.

Deprem ve benzeri doğal afetler ve diğer tehlikelerde sağ kalmak önceliğimizdir. Sağ kurtulduktan sonra da yaşamı kolaylaştırabilmek için,  geçmiş birikimlerimizi koruyan sigorta almamız yaşama devam etmemizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Atalarımızın dediği gibi “Mal canın yongasıdır”.

Bu nedenle tüm yurttaşlarımızdan isteğimiz, başta DASK sigortası olmak üzere, ferdi kaza, konut, işyeri ve benzeri birikimlerini DOĞAL AFETLER dahil tüm risklere karşı sigorta ile koruma altına almalarıdır.

Ülkemiz topraklarının %86 sı 1-2-3 derece tehlikeli deprem kuşağındadır. Nüfusumuzun da % 90 ı tehlikeli deprem kuşağınadır. Bir kez daha “Deprem öldürmez, Bina öldürür” gerçeğini tekrardan yaşadık. Çünkü önceki depremlerden ders almadık, “BİLİMİ” mürşit edin(e)medik.

Sigortalı yaşam, güvenli yaşamdır.

Başın sağolsun güzel ve yalnız Ülkem, büyük bir acı, çaresizlik ve ağır keder içindeyiz. Milletimiz, ilk andan itibaren ayağa kalkmış ve tam bir seferberlik ilan etmiştir. Acıları saracak, yine ayağa kalkacağı. Ancak, Milletimiz atalarımızın da “Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz” dediği gibi bunları unutmayacak ve hesap soracaktır.

Bilimi dinlemek ve ona göre hareket edebilmemiz umuduyla,

Hepimize geçmiş olsun.

DASK-ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HASAR SÜRECİ

https://dask.gov.tr/upload/Dask/DASK_Hasar_islemi_brosur_24.01.23.pdf

1. HASAR İHBARI

Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sahibi, konutu depremde hasar gördüyse ilk

olarak aşağıdaki ihbar kanallarından biri üzerinden DASK’a hasar ihbarında

bulunmalıdır.

Alo DASK 125 Çağrı Merkezi’ni arayarak

• www.dask.gov.tr web sitesini ziyaret ederek

• E-Devlet hesabına girerek

İhbar sırasında poliçe veya vatandaşlık numarası, depremden hasar gören konutun açık adresi ve telefon numarası bilgilerinin verilmesi hasar dosyasının açılması için yeterlidir.

DASK, ihbar üzerine önce hasar dosyasını oluşturur ve dosya numarasını sigortalıya SMS ile bildirir.

2. EKSPER ATAMA İŞLEMİ

Hasar dosyasının oluşturulmasının ardından DASK, en kısa sürede hasar eksperi ataması yapar ve eksperin bilgilerini SMS ile sigortalıya iletir. DASK tarafından atanan hasar eksperi, sigortalıyla iletişime geçerek hasarlı

konutu incelemek için randevu alır. Kararlaştırılan gün ve saatte sigortalıyla buluşarak konutta ekspertiz işlemini gerçekleştirir.

3. HASAR DOSYASI DEĞERLENDİRME

Hasar eksperleri tarafından düzenlenen Eksper Raporu DASK’a iletilir. Konut sahibinden hasar eksperi tarafından bildirilecek gerekli evrak (güncel tapu kaydı, kimlik vb.) alınır.

Güncel tapu, Tapu Dairesi veya web tapu uygulaması üzerinden alınabilir.

• Tapu sahibi ya da sahiplerine ait kimlik bilgileri iletilmelidir.

• Sigortalılarımızın tapu ve poliçelerinde rehin kaydı olması durumunda, ilgili kredi veren kurumdan muvafakat istenerek işlem sonlandırılır.

Sigortalı tarafından eksik evrak gönderilmesi durumunda SMS ile bildirilir ve evrakların tamamlanması talep edilir.

Ekspertiz Raporu, DASK tarafından en kısa sürede incelenerek sonuçlandırılır. Ödenecek tazminat olması durumunda tapuda adı geçen hak sahiplerine hisseleri oranında tazminat ödemesi gerçekleştirilir.

4. HASAR TAZMİNATI ÖDEMESİ

DASK, ödeme yapıldığında hak sahibi ya da sahiplerine SMS ile bilgi verir. Hak sahibi ya da sahipleri en yakın Vakıfbank şubesinden SMS ile iletilen kod ve kimlik ile ödemelerini alabilir.