Depremlerden etkilenen illerden biri olan, Diyarbakır’da hasart alan binalarla ilgili hasar tespit komisyonları sahadaki çalışmalarını kent merkezinde ve ilçelerde tamamladı. 

23 BİN 864 YAPI HASARLI

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce inşaat mühendislerinden oluşan hasar tespit komisyonları sahadaki çalışmalarını tamamladı. İncelemeleri tamamlanan 23 bin 864 yapıya hasarlı raporu verilirken, birbiriyle çelişen hasar raporlarına da itirazlar yükseliyor. 

İTİRAZ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

Hasar tespit komisyonlarının kent merkezi ile 17 ilçede inceledikleri yapılarla ilgili tuttukları raporlar, tutanaklar ve kayıtlar sisteme aktarılırken rapor ve tutanaklara itirazların şimdiden 10 bini geçtiği ifade edildi.

56 BİNAYA ACİL YIKIM KARARI

Diyarbakır il merkezi ve ilçelerde tamamlanan çalışmalar sonucunda, 13 bin 829 bağımsız bölümden oluşan 2 bin 199 binaya orta hasarlı, 8 bin 674 bağımsız bölümden oluşan 2 bin 261 binaya ise ağır hasarlı raporu verildi. 428 daireden oluşan 56 binaya da acil yıkım kararı verildi.

Diyarbakır'da toplam 4 bin 358 binadaki 23 bin 864 bağımsız bölüme hasarlı raporu verildi. Kırsal mahallelerde de hasar tespitlerinin tamamlanmasından sonra hasar kaydı oluşturulan yapılarla ilgili listeler askıya çıkacak.

YENİDEN İNCELEME TALEP EDİLİYOR

Hasar durumu az hasarlıdan daha fazla olan birçok yapıya "hasarsız" diye sisteme girişi yapıldığı, ancak hasar kaydı olmayan birçok yapıya da "az hasarlı" raporu verildiği, itirazda bulunan vatandaşların kendileriyle emsal durumda olan binaların hasar durumunu da gösteren görsellerle birlikte itiraz ederek yeniden inceleme yapılmasını istedikleri ifade edildi.

(KAYNAK)