Göstericiler, Brezilya'nın Covid-19 salgını başladığından bu yana en büyük Bolsonaro karşıtı seferberlik için 200'den fazla şehir ve kasabada toplandı.

‘’KİLOMETRE TAŞI’’

Brezilya Birleşik Siyah Hareketi'nden bir sivil haklar aktivisti olan 55 yaşındaki Silvia de Mendonça, Rio'nun harap olmuş şehir merkezinde bir grup protestocuya liderlik ederken, “Bugün, Bolsonaro'nun yönetimini yenmek için verilen savaşta belirleyici bir kilometre taşıdır” dedi.

Rio'da pek çok yürüyüşçü, yaklaşık 460 bin Brezilyalıyı öldüren ve ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci resmi ölü sayısına sahip ülkede pankartlar taşıdı. 18 yaşındaki Luiz Dantas, şubatta 75 yaşında ölen büyükbabasının bir fotoğrafını tutarak, "Onun anısına buradayım" dedi.

‘’HÜKÜMET VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ’’

Gösteriye katılan 69 yaşındaki psikanalist Irene Grether, hükümetin eylemsizliği nedeniyle iki akrabasının öldüğünü söyledi. Binlerce protestocu kölelik karşıtı direniş lideri Zumbi dos

Palmares'i anmak için bir heykelin yakınında toplanırken, "Bu hükümet virüsten daha tehlikeli" dedi.

Ana Paula Carvalho adlı bir eylemci, Bolsonaro'nun "Brezilya halkına karşı işlediği suçlar nedeniyle" Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesine çıkarılması gerektiğine inandığını söyledi.

Anketler, sağcı popülist liderin Covid-19’u ele alışına karşı artan öfkeyi gösteriyor ve nüfusun yüzde 57'si şimdi onun görevden alınmasını destekliyor.

(Guardian)