Rusya Kamu Dairesi'nde güvenlik, göç ve etnik ilişkilerle ilgili bir toplantıda konuşan Moskova Polisi Göç Dairesi Başkanı, başkentin kamu güvenliği ve kamu düzenine tehdit oluşturanları uzun süre yasak vereceğini açıkladı.

Dmitry Sergienko, "Göç birimleri, Moskova topraklarında izinsiz eylem ve protestolara katılan 122 yabancı vatandaşın 40 yıl süreyle girişine izin vermeme kararı aldı" dedi. 

Sergienko ayrıca, son üç ay içinde "suça eğilimli" 24 bin 455 yabancının Moskova polisi tarafından Rusya'ya girişinin yasaklandığını da kaydetti.

NAVALNY PROTESTOLARINDAN YASAK ÇIKTI

Sergienko, bu yabancı vatandaşların hangi protestolara katıldığını belirtmese de, muhtemelen hapisteki muhalefet lideri Navalny'yi desteklemek için Ocak ayındaki yapılan yürüyüşlere katılan kişilerdi. 

Muhalefetin müttefikleri 23 Ocak'taki Moskova protestolarına yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını iddia etti. Ancak yetkililer sadece 4 bin ile çok daha düşük bir rakam verdiler. Bir hafta sonra başka bir yürüyüş düzenlendi, ancak katılım önemli ölçüde
azaldı.

‘’İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMAYIN’’

Şubat ayı başlarında Moskova, ilgili üç büyükelçiliğin itirazlarına rağmen gösterilere katılmakla suçlayarak Almanya, İsveç ve Polonyalı diplomatları sınır dışı etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova RBK gazetesine verdiği demeçte, "Egemen bir devletin içişlerine karışmayın. Ve herkesin kendi sorunlarıyla ilgilenmesini tavsiye ediyoruz. İnanın bana, bu ülkelerde yeterince kendi sorunları var, ilgilenilmesi gereken pek çok sorun var" dedi.