Sahil güvenlik ekipleri Tayvan'ın güney ucundaki Kaohsiung sahilinin yaklaşık 40 deniz mili açıklarında Çin'den bir balıkçı teknesini durdurdu. Covid-19 taramasından sonra yetkililer, ertesi gün balıkçı teknesine bindi ve Rus Mavisi, Ragdoll, American Shorthair ve British Shorthair ırkları da dahil olmak üzere kedileri içeren 62 kafes keşfetti.

DEĞERİ NEREDEYSE YARIM MİLYON DOLAR

Hayvanların değerinin 357 bin 504 doları olduğu tahmin ediliyor. Hükümet yetkilileri, kökenleri bilinmediği ve biyogüvenlik riski oluşturduğu için tüm kedilere ötenazi kararı aldıklarını, ancak sert önlemin Tayvan halkı ve hayvan hakları grupları arasında öfke patlamasına yol açtığını söyledi.

Tayvan, yüksek oranda evcil hayvan sahipliğine ve bebek arabası gibi aksesuarlar ve evcil hayvan hizmetleri de dahil olmak üzere, bakım konusunda gelişen bir endüstriye sahiptir. Birçok yerel yayın kuruluşunun “en çok okunan” listelerinde başı çeken 154 kedinin haberine, hepsi bir devlet tesisinde sıralanan kafeslerin fotoğrafları ve kedi yavrularının imha edilmeden önceki bazı yakın çekim görüntüleri de eşlik etti.

İKİ KEDİLİ BAŞKANDAN AÇIKLAMA

Çığlıklar, sosyal medya paylaşımlarında sıkça gösterilen iki kediye sahip olan Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in kamuoyuna açıklama yapmasına neden oldu. Tsai, olaydan dolayı üzüldüğünü, ancak ölümlerden kaçakçıları sorumlu tuttuğunu ve halkı, kaçak hayvanlardan kasıtsız olarak hastalık ithalini önlemenin gerekliliğini anlamaya çağırdı. Ancak mevcut yasada yapılacak değişikliklerin daha insancıl yaklaşımlara izin vermesi gerektiğini de söyledi.

On binlerce yorumda, birçok Tayvanlı kedilerin neden karantinaya alınamadığını veya tedavi edilemediğini sorguladı. Öfkenin çoğu kaçakçılara yönelikken, bazı yorumcular biyogüvenlik nedenleriyle diğer türlerin itlafına kıyasla evcil kedilere yönelik haykırışların vahşiliğini sorguladı. Diğerleri, insanları prestijli ırklar aramak yerine evcil hayvanlarını sahiplenmeye çağırdı.

Guardian