Rusya ile Ukrayna geriliminin çatışmaya dönüşmesinin ardından gözle dünyanın en güçlü ordularına çevrildi. Global Firepower, 2022 yılının en güçlü ordularını açıkladı.

Global Firepower, üst güçler olarak tanımladığı listede; ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya yer alıyor.


© / Global Firepower

Ayrıca yüklelişte olduğu belirtilen ülkeler arasında; Pakistan, Endonezya, Avurtralya ve İsrail yer alıyor. 


 

© / Global Firepower

Türkiye ise Global Firepower'in açıkladığı verilere göre; yükselişte olduğu ülkeler arasında 13. sırada gösteriliyor.


 

© / Global Firepower

Global Firepower, dünyanın en güçlü orduladını şu kısaslara göre belirler:

"Küresel Ateş Gücü sıralaması , belirli bir ülkenin PowerIndex ('PwrIndx') puanını belirlemek için askeri güç ve finanstan lojistik kapasiteye ve coğrafyaya kadar değişen kategorilerde 50'den fazla bireysel faktör kullanır. Benzersiz, kurum içi formülümüz, daha küçük, teknolojik olarak daha gelişmiş ulusların daha büyük, daha az gelişmiş ülkelerle rekabet etmesine olanak tanır ve yıllık listeyi daha da iyileştirmek için ikramiye ve cezalar biçiminde özel değiştiriciler uygulanır."

Dünyanın en güçlü 10 ordusu şu şekilde:

1- ABD

ABD, Amerika Kıtasında yer alır. Kıtanın Kuzey Amerika bölümünde bulunur. Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu arasında kalan ABD'nin güneyinde Meksika, kuzey tarafında ise Kanada bulunur. ABD ülkesi insanlarına Amerikalı ismi verilmiştir.

2 - RUSYA

Rusya'nın ordusu için yaptığı harcamaların 2021'de gayrisafi yurt içi hasılasına oranı 61,7 milyar dolarla yüzde 4,3 seviyesindeydi.

Rus ordusunun, 850 bin aktif askeri personeli, 250 bin rezerv personeli ve 200 bin de paramiliter kuvveti bulunuyor.

3 - ÇİN

Çin Halk Cumhuriyeti kısa adı ile Çin olarak bilinmektedir. Pasifik Okyanus'un batı kıyısında ve Asya kıtasının doğusunda yer almaktadır. 9.6 milyon kilometrekarelik yüz ölçümü ile Kanada ve Rusya'dan sonra dünyanın en büyük 3. Ülkesi konumundadır.

4 - HİNDİSTAN

Hindistan dünya üzerinde bulunan kıtalardan olan Asya kıtasında yer almaktadır. Güney bölgesinde Sri Lanka, Kuzeyinde Pakistan, Doğusunda ise Nepal ve Bangladeş bulunmaktadır. Ülke nüfusu 1.4 milyardır.

5 - JAPONYA

Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır. Japonca adını oluşturan kanji karakterler "güneş" ve "köken" anlamına gelir. Bu nedenle Japonya "Doğan Güneşin Ülkesi" diye de bilinir.

6 - GÜNEY KORE

Güney Kore Kuzeydoğu Asya bölümünde yer alır. Kore Yarımada'sının %45'ini oluşturur. Kuzey kısmında Çin ve Kuzey Kore komşu ülkelerdir. Doğu tarafından Japonya ve Doğu Denizi yer alır.

7 - FRANSA

Avrupa'nın batısında yer alan Fransa, batıda Atlas Okyanusu, kuzeybatıda İngiliz kanalı, kuzeyde Kuzey denizi, kuzeydoğuda Belçika ve Lüksemburg, doğuda Almanya, İsviçre ve İtalya ve güneyde Akdeniz tarafında Monako, İspanya ve Andorra ile çevrili.

8 - BİRLEŞİK KRALLIK

Doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi ve güneybatıda Kelt Denizi ile Atlas Okyanusu ile çevrili olan Birleşik Krallık, dünyanın en uzun 12. kıyı şeridine sahiptir. Birleşik Krallık'ın toplam alanı 242.500 km karedir (93.628 mil2). Birleşik Krallık, üniter bir parlamenter demokrasi ve anayasal monarşidir.

9 - PAKİSTAN

Pakistan, Asya'nın Afrika kıtasına yakın güney bölümünde bulunuyor. Batısında Umman Denizi bulunuyor. Umman Denizi'nde 1046 kilometre sahil şeridi vardır. Kuzeybatısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin, doğusunda Hindistan ile komşudur.

10 - BREZİLYA

Brezilya ya da resmî adıyla Brezilya Federal Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan, kıtanın neredeyse bütün merkezini ve kuzeydoğu bölgesini kaplayan, en büyük ve en kalabalık ülkedir. Brezilya'nın başkenti Brasília'dır. Atlas Okyanusu'na uzun bir kıyısı vardır.