Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Pazartesi günü Kuzey Üçgeni ülkeleri olan Guatemala, El Salvador ve Honduras’tan ABD'ye göçü durdurmaya odaklanan üç günlük bir diplomatik gezi başlattı.

BİDEN BASKI ALTINDA

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ile düzenlediği ortak basın toplantısında Harris, göçmenlerin çoğunluğunun geldiği üç ülke olan Guatemala, El Salvador ve Honduras'tan insanları ABD sınırına yolculuk yapmaktan caydırmanın önemli olduğunu söyledi.

Harris, “ABD yasalarımızı uygulamaya ve sınırlarımızı korumaya devam edeceğiz” diyerek, "Sınırımıza gelirsen geri çevrileceksiniz. Gelmeyin, gelmeyin” şeklinde ekledi.

Ocak ayında göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden'in yönetimi, Orta Amerika'dan yoksulluk ve yolsuzluktan kaçan göçmenlerin artmasını engellemek için baskı altında.

‘’YENİ ADIMLAR ATIYORUZ’’

Harris ayrıca Guatemala'da insan ticareti, kaçakçılık ve yolsuzlukla mücadele için yeni adımlar attığını duyurdu. 

Harris, ‘’Başkan ve ben Guatemala'nın kuzey ve güney sınırlarındaki göçü yönetmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürme konusunda anlaştık. Ayrıca, hem Guatemala'nın hem de ABD halkının güvenliğini baltalayan bu sınırlar boyunca kaçakçılığı yapılan yasadışı uyuşturucuları ve insan kaçakçılığını tartıştık" dedi.

ABD'nin, ülkedeki yolsuzluk ağlarına karşı bağımsız bir yargı oluşturmak için yerel savcıları desteklemek ve eğitmekle görevli bir yolsuzlukla mücadele görev gücünün yanı sıra bir kaçakçılık ve insan kaçakçılığı görev gücünün oluşturulmasına yardımcı olacağını söyledi.

(Al Jazeera,Çeviri: Polemikhaber)