Savaşı denetleyen dördüncü ABD başkanı, hayat kurtardığını söyleyerek ABD'nin geri çekilmesinin hızını da savundu. Biden'ın konuşması, Taliban militan grubunun ülke çapında toprakları ele geçirmeye devam etmesiyle geldi.

BİDEN ERTELEDİ

ABD güçleri, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Afganistan'da yaklaşık 20 yıldır savaşıyor. Bu yılın başlarında Biden, 11 Eylül 2021'de tüm birliklerini geri çekme hedefi koymuştu. Donald Trump, Taliban ile Mayıs 2021'e kadar ABD birliklerini geri çekme konusunda anlaştı, ancak bu süre, Ocak ayında göreve başladıktan sonra Biden tarafından ertelendi.

‘’TALİBAN DEVRALAMAZ’’

Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Biden, "Afganistan'da sadece bir yıl daha savaşmak bir çözüm değil, orada süresiz olarak savaşmak için bir reçete" dedi.Ayrıca, yaklaşık 75 bin savaşçıdan oluşan Taliban gücünün 300 bin Afgan güvenlik gücüyle boy ölçüşemediğini söyleyerek, ülkenin Taliban tarafından devralınmasının "kaçınılmaz" olduğunu reddetti.

Toplam geri çekilme tamamlandıktan sonra bile, ABD'nin büyükelçiliğini, Kabil havaalanını ve diğer önemli hükümet tesislerini korumak için Afganistan'da 650 ila 1000 asker tutması bekleniyor.

Son anketler, Cumhuriyetçi seçmenlerin çekilme kararına daha şüpheci yaklaştığı Afganistan'dan ayrılma konusunda ABD'nin geniş desteğini gösterdi.

Biden ayrıca ABD hükümetiyle çalışan çevirmen, tercüman ve diğer Afganların ülke dışına çıkarılması için çaba sarf edildiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmelerine izin vermek için 2 bin 500 özel göçmen vizesi verildiğini, ancak şimdiye kadar sadece yarısının geldiğini söyledi.
(BBC)