Ukrayna'nın başkenti Kiev'i alma girişimlerine direnmesinin ardından Moskova, Donbas bölgesini ele geçirmeye yeniden odakladı. Ancak buna rağmen, ABD istihbaratı, kuvvetlerinin bir açmazda kaldığını söyledi.

‘VAROLUŞSAL TEHDİT GÖRÜRSE…’

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, ABD Senatosu komitesinde yapılan duruşmada, Putin'in hala "Donbas'ın ötesindeki hedeflere ulaşmak" niyetinde olduğunu, ancak "hırsları ile Rusya'nın mevcut konvansiyonel askeri yetenekleri arasında bir uyumsuzlukla karşı karşıya olduğunu" söyledi.

Rusya liderinin enflasyon, gıda kıtlığı ve enerji fiyatları kötüleştikçe Ukrayna'nın zayıflaması için ABD ve AB desteğine "muhtemelen" güvendiğini de sözlerine ekledi. Bununla birlikte, Rusya cumhurbaşkanı savaş devam ederken "daha sert araçlara" dönebilir ve Moskova nükleer silahları yalnızca Putin Rusya'ya "varoluşsal bir tehdit" algılarsa kullanabileceğini belirtti.

‘İKİ ÜLKE DE ÇIKMAZDA’

Savunma İstihbarat Teşkilatı Direktörü Scott Berrier aynı oturumda Ruslar ve Ukraynalıların "çıkmazda" olduklarını söyledi. Son çatışmalarda Ukrayna, kuzeydoğu Kharkiv bölgesindeki dört yerleşimi geri aldığını iddia ediyor. Ukrayna silahlı kuvvetleri, Cherkasy Tyshky, Ruski Tyshky, Rubizhne ve Bayrak'ın Rusya'dan geri alındığını söyledi.

Ukrayna lideri Volodymyr Zelenski, Ukrayna'nın başarılarının Rus güçlerini savaşın başlamasından bu yana bombalanan Harkov'dan yavaş yavaş dışarı ittiğini söyledi. Ancak Ukraynalıların "zaferlerin haftalık ve hatta günlük olarak beklendiği bir baskı atmosferi yaratmaması gerektiğini" söyledi. (BBC)