ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman verdiği röportajda, "Türkiye'ye alternatifler sunduk, bu yaptırımların altından çıkmak isterlerse ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar" diyerek,
"Umarım ileriye doğru bir yol bulabiliriz" şeklinde ekledi.

BİDEN YÖNETİMİNDEN İLK ZİYARET

Sherman'ın açıklaması, Biden yönetiminin bir üyesi tarafından gerçekleştirilen ilk diplomatik gezide Ankara'yı ziyaret ederken geldi.

Washington, Rusya ile önemli askeri işlemleri yasaklayan bir ABD yasası uyarınca Aralık 2020'de Türkiye’ye yaptırım uyguladı. 

Türkiye, S-400'ler yoluyla olası Rus casusluğuna ilişkin endişeler nedeniyle 2019 yılında Pentagon tarafından beşinci nesil F-35 savaş uçağı programından da çıkarıldı.

Sherman televizyonda yaptığı açıklamada, "Türkiye atması gereken adımların gayet iyi farkında" dedi.

TÜRK YETKİLİ: YENİ BİR ÖNERİ YOK

Ancak bir Türk yetkili Middle East Eye'a Sherman'ın yeni bir öneri getirmediğini söyledi. 

Yetkili, "Hâlâ Türkiye'nin S-400 sistemlerini ülke dışına çekmesini veya iade etmesini istiyorlar" dedi.

Çok sayıda Türk yetkili, geçmişte Ankara'nın sistemin ülkeden çıkarılmasını, anlaşma yapıldığı ve geri dönüşü olmadığı için düşünmediğini söyledi. Ancak Türkiye, Washington ile herhangi bir gerilimi önlemek için S-400 sistemini henüz tam olarak devreye sokmuş değil.

Geçen yıl ABD Kongre mevzuatı, ABD yaptırımlarının kaldırılmasını sistemin Türkiye'den kaldırılması şartına bağladı.

‘’TOPLANTIYA ZEMİN HAZIRLANIYOR’’

Türk yetkili, Sherman ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal arasında gerçekleşen görüşmenin samimi ve kapsamlı olduğunu söyledi. Yetkili, bunun Brüksel'de yapılacak NATO zirvesinin oturum aralarında Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Haziran ayında yapılacak bir toplantıya zemin hazırlama amaçlı olduğunu da sözlerine ekledi.

(Middle East Eye, Çeviri:Polemikhaber)