Bu yemin, üst düzey personeline ve akrabalarına kadar uzanmadı. Biden'ın başkanlığının ilk birkaç ayında, üst düzey yardımcılarının en az beş çocuğu yeni yönetimde gıpta edilen işlere girdi. Bunlar arasında Beyaz Saray danışmanının iki oğlu ve bir kızı, Beyaz Saray genelkurmay başkan yardımcısının kızı ve cumhurbaşkanlığı personeli müdürünün kızı var.

‘’TRUMP STANDART OLAMAZ’’

2013'ten beri Devlet Etiği Ofisi direktörü olarak görev yapan Walter Shaub, "Oğlunuzu veya kızınızı Trump'ın Jared ve Ivanka ile yaptığı gibi üst düzey bir hükümet görevine atamak kadar kötü olmasa da yine de kötü" dedi ve "'Trump kadar kötü değil' yeni standart olamaz" diye ekledi. 

Eski başkan Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner, Beyaz Saray'da ücretsiz kıdemli danışman olarak çalıştılar ve bu, etik uzmanlarını çileden çıkardı, Adalet Bakanlığı'nın görüşüne göre cumhurbaşkanının özel işe alma yetkilileri olduğunu tespit etmesine rağmen. Üst düzey Trump yetkililerinin ve yardımcılarının bazı akrabaları da yönetime alındı.

Çocukların ötesinde, üst düzey Biden yardımcılarının diğer akrabaları da üst düzey yönetim işleri veya adaylıkları aldı. Aralarında Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı RonKlain'in karısı ve Beyaz Saray basın sekreteri JenPsaki'nin kız kardeşi de var.

Federal yasalar genellikle hükümet yetkililerinin yakın akrabaları işe almasını veya onların işe alınmasını teşvik etmesini yasaklar ve Biden'ın yardımcılarından herhangi birinin çocukları veya diğer akrabaları için iş bulmada rol oynadığına dair hiçbir kanıt yoktur.Beyaz Saray, işe alınan herkesin pozisyonları için iyi niteliklere sahip olduğunu savundu.

BİDEN DESTEKÇİLERİ MEMNUN DEĞİL

Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı Andrew Bates, "Başkan, bu ofise sahip olabilecek herkesin en yüksek etik standartlarını oluşturdu. Amerikan tarihindeki en çeşitli yönetime, kendi değerlerini yansıtan nitelikli kamu görevlilerini görevlendirmiş olmaktan gurur duyuyor” dedi.

Ancak kıdemli yardımcıların çocuklarının işe alınması, etik uzmanları için endişe verici olmaya devam ediyor, çünkü bu, yüksek rütbeli kamu görevlileriyle bağları olan kişilerin, genellikle bir ayak görevi gören düşük rütbeli pozisyonlar için benzer niteliklere sahip kişilere göre avantaj elde edebileceğini gösteriyor. 

Birçok Biden destekçisi, kapsayıcılık ve çeşitliliğe olan bağlılığını vurgulayan yeni yönetimin, bu pozisyonları genellikle güçlü bağlantıları olmayan nitelikli adaylarla dolduracağını umuyordu. Bazıları, Biden'in çoğunlukla beyaz ve zengin olan en yakın yardımcılarının çocuklarını işe alarak hedefin engellendiğini savunuyor.

(Washington Post)