Associated Press tarafından elde edilen kayıtlara göre, Louisiana'daki büyük bir boru hattı sızıntısı, yakındaki göletlere 1 milyon litreden fazla dizel dökerek binlerce balık ve diğer hayvanları telef etti.

‘ANINDA ONARIM’ GEREKİYORDU

Federal Boru Hattı ve Tehlikeli Madde Güvenliği İdaresi belgelerine göre. Sızıntı 27 Aralık'ta keşfedilmesine rağmen, ilk olarak geçtiğimiz gün AP tarafından bildirildi. Dizel yakıtın büyük bir kısmı boru hattının yakınındaki iki yapay gölete aktı, ancak bir kısmı toprağı kirletti ve nihayetinde yaklaşık 2 bin 300 balık ve 39 yılan, 32 kuş, birkaç yılanbalığı ve bir mavi yengeç dahil olmak üzere bir sürü hayvanı telef etti.

42 yıllık boru hattının onarıma ihtiyacı vardı ancak çalışmalar ertelendi. Ekim 2020'de yapılan bir incelemede, borunun metalinin yüzde 75'inin aşındığı, sızıntıdan sorumlu aynı alan çevresinde ciddi korozyon tespit edildi. Belgelere göre, hasarın "anında onarım" ihtiyacı vardı, ancak müteakip bir inceleme, yetkililerin bir onarım yapılmasını garanti etmek için "korozyonun yeterince kötü olmadığı" sonucuna varmasına ve hattın çalışmaya devam etmesine neden oldu.

‘ZARAR DEĞERLENDİRMESİ’ DEVAM EDİYOR

Temizleme operasyonu devam ederken, dizelin bir kısmının eyalet ve federal yetkililerin "çevreye duyarlı" bir su yolu olarak tanımladığı Mississippi Nehri’ne ulaştığı bildiriliyor. Louisiana Çevre Kalitesi Departmanı Sözcüsü Gregory Langley, yakıtın bir kısmının yapay göletlerde kaldığını söyledi.

PBF Energy temsilcisine göre, hat yaklaşık 500 bin dolarlık bir maliyetle onarıldı ve geçen hafta sonu faaliyetlerine yeniden başladı. ‘Çevresel zarar değerlendirmesi’ çalışmaları ise halen devam etmektedir. (RT)