Önde gelen ABD’li ilerici Alexandria Ocasio Cortez, Gazze Şeridi'ne yapılan bombardımanlar sırasında İsrail'i bir "apartheid devleti" olarak nitelendirdi.

‘’ABD KİME KARŞI KOYABİLİR?’’

ABD Temsilciler Meclisinin bir üyesi olan Ocasio-Cortez, ABD'nin İsrail'e verdiği desteği giderek daha fazla eleştiren ve Başkan Joe Biden yönetimini en son dönemde daha sert bir tutum almaya çağıran ilerici meclis üyelerinden oluşan bir kadronun parçasıdır. 

Ocasio-Cortez, medya ofislerinin bulunduğu bir binayı yıkan İsrail hava saldırısının videosuyla birlikte, "Herhangi bir sözcünün bunu nasıl anlatmaya çalıştığı umurumda değil" şeklinde tweet atarak, "Biden yönetimi bir müttefike karşı koyamazsa, kime karşı koyabilir?" diye ekledi. 

İsrail'e verilen kararlı destek kongrede ezici bir norm olmaya devam ederken, halkın ABD politikasına şüpheciliği yasa koyucular arasında daha yaygın hale geldi.

İSRAİL’E VERİLEN 4 MİLYAR DOLARLIK YARDIM TARTIŞILIYOR

Biden yönetimi, geçen hafta İsrail'in eylemlerine yönelik eleştirilerden kaçarken, İsrail’in kendini savunma hakkını defalarca vurguladı. Bazı önde gelen meclis üyeleri, ABD'nin İsrail'e her yıl neredeyse hiçbir koşul olmaksızın verdiği yaklaşık 4 milyar dolarlık yardımı sorgulamaya başladı. 

Senatör Bernie Sanders, New York Times'taki bir yazısında "Artık sağcı Netanyahu hükümeti ve onun demokratik olmayan ve ırkçı davranışları için özür dileyemeyiz" diye yazarak, "Rotayı değiştirmeli ve sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası hukuku destekleyen ve güçlendiren bir yaklaşım benimsemeliyiz" şeklinde ekledi. (Al Jazeera)