Donald Trump destekçilerinin hararetli söylemleri arasında, YouGov ve The Economist tarafından yapılan araştırmada elde edilen bulgular, diğer anketlerdeki benzer sonuçları takip ediyor.

Çoğu uzman, 1861-65 Amerikan iç savaşı gibi tam ölçekli bir silahlı çatışmanın olası olmadığına inanıyor. Ancak, özellikle Trump'ın seçim hilesi konusundaki yalanını destekleyen Cumhuriyetçi politikacılar kongre, valilik konakları ve kilit eyalet seçimleri için koşarken, çoğu kişi pürüzlü siyasi bölünmenin ve açıkça siyasi şiddetin artmasından korkuyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda sivil çatışma uzmanı olan Rachel Kleinfeld, “Demokrasileri ve hükümetleri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadar güçlü olan ülkeler iç savaşa girmez. Ancak kurumlarımız zayıflarsa hikaye farklı olabilir” diyor.

‘SİYASİ ŞİDDET ARTIYOR’

YouGov ve The Economist tarafından yapılan ankette, tüm katılımcıların yüzde 65'i siyasi şiddetin 2021'in başından beri arttığını söyledi. Biraz daha azı, yüzde 62'si siyasi şiddetin önümüzdeki birkaç yıl içinde artacağını düşünüyor.

Katılımcılara ayrıca “Önümüzdeki 10 yıla bakıldığında, bu ülkede bir iç savaş çıkma ihtimalinin ne kadar olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu da soruldu. Tüm ABD vatandaşlarının yüzde 43'ü iç savaşın en azından bir dereceye kadar olası olduğunu söyledi. Demokratlar ve bağımsızlar arasında bu rakam yüzde 40'tı. Ancak Cumhuriyetçiler’in yüzde 54'ü iç savaşın olası olduğunu söyledi. (Guardian)