Çin, üst düzey ziyarete bölgede geniş çaplı askeri tatbikatlar düzenleyerek tepki gösterirken, ABD ve diğer Batılı ülkelerin donanmaları son yıllarda rutin olarak boğazdan geçiyorlar.

ÇİN ‘KIŞKIRTICI’ DİYOR

Washington, iki güdümlü füze kruvazörünün (USS Antietam ve USS Chancellorsville) uluslararası sularda seyir özgürlüğü sergilediğini söylüyor. Pekin, bu tür eylemleri kışkırtıcı olarak görüyor ve Tayvan adasının Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu savunuyor.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, ordu iki geminin ilerlemesini izlediğini, yüksek alarmda olduğunu ve her türlü provokasyona karşı gelmeye hazır olduğunu söyledi. ABD Donanması’ndan yapılan açıklamada, Tayvan Boğazı'ndan geçişin "ABD'nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik taahhüdünü" gösterdiği söylendi ve "Bu gemiler, herhangi bir kıyı devletinin karasularının ötesindeki boğazda bir koridordan geçtiler" denildi.

Tayvan savunma bakanlığı, gemilerin güney yönünde seyrettiğini ve kuvvetlerinin gözlem yaptığını, ancak "durumun normal olduğunu" söyledi. (BBC)