İki taraf arasındaki bağlar, Kremlin'in düzenlediği siber saldırılar ve seçim müdahaleleri, doğu Ukrayna'daki donmuş çatışma ve muhalif politikacı Alexei Navalny'nin zehirlenmesi ve hapse atılmasının ardından, ilişkiler Soğuk Savaş sonrasındaki en düşük seviyeye geldi.

‘’HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’’

Borrell gazetecilere verdiği demeçte, “Rusya ile yakın bir işbirliğinin tüm potansiyelini gerçekleştirmemize olanak tanıyan yenilenmiş bir ortaklığın uzak bir ihtimal olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle AB'nin gerçekçi olması ve şu anda en düşük seviyede olan Rusya ile ilişkilerimizin daha da gerilemeye hazır olması gerekiyor ve bu daha fazla gerileme, şu an için en olası görünüm” dedi. 

Brüksel, Putin'in yakın çevresine yaptırımları sıkılaştırma çağrılarıyla karşı karşıya kalırken, Borrell, ilişkilerin devam eden bir bozulmaya işaret edeceği için daha fazla kısıtlayıcı önlemden kaçınmayı umduğunu söyledi. Borrell, "Bundan kaçınmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırdım, aynı zamanda geri itmek ve kısıtlamak için gerekli gücü ve gerektiğinde devreye girme iradesini gösterirdim" dedi. 

İKİ ARADA BİR DEREDE

Bazı AB liderleri, özellikle Rusya'ya karşı “ilerici yaptırımlar” politikasının etkili olmadığını söyleyen Fransa'dan Emmanuel Macron gibi ilave tedbirler konusunda şüpheci görünüyor.

Belge, ortak 2 bin kilometrelik bir sınır boyunca küresel ısınma ve çevre sorunları gibi konularda Moskova ile birlikte çalışmak isterken, insan hakları ihlalleri ve uluslararası hukuk ihlalleri konusunda Rus hükümetine seslenmek arasında bir rotayı yönlendirmeye çalışıyor.

AB, öğrenciler, gençler ve bilimsel araştırmacılar için vize ücretlerinden feragat ederek ve ayrıca Kremlin tarafından yoğun baskı altında olan bağımsız Rus medyasına desteği artırarak Rus vatandaşlarına erişimi yoğunlaştırmayı umuyor. AB yetkilileri ayrıca, Rus hükümetinin "yıkıcı dış politikasını yürütmek" için kullanabileceği kaynakları sınırlamanın yanı sıra kara para aklama ve yolsuzluğa karşı daha fazla önlem alma sözü verdiler, ancak ayrıntılara yer verilmedi.
 

(Guardian)