Afganistan'daki sürpriz askeri zaferlerinden yaklaşık bir yıl sonra, hiçbir ülke Taliban'ı meşru hükümet olarak resmen tanımadı.

Diplomatlar, kız çocuklarının eğitiminin yasaklanmasının, Taliban'ın hâlâ uluslararası dışlanmış olmasının ana nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Kendi kızlarının eğitim görmesini isteyen hareketin saflarındaki birçok kişi buna içerliyor.

Sınıflar, görünüşe göre hareketin dini lideri Molla Haybatullah Ahundzada'ya yakın muhafazakarların emriyle son dakika tersine çevrilene kadar Mart ayında yeniden başlayacaktı.

BİNLERCE KİŞİDEN SADECE İKİSİ

Erkeklerden oluşan dini ve topluluk liderlerinden oluşan grup, onlarca yıl süren iç savaşın ardından büyük ölçüde Taliban yönetimi altında birleşmiş olan ülkenin geleceğini tartışarak 3 gün geçirdi. Siyasi teşvikler sunabilecekleri veya Taliban liderliğinin yasağı tersine çevirmesini sağlayacakları umudu vardı. Ancak Afganistan'ın Tolo televizyon kanalının bildirdiğine göre, 4 bin 500'den fazla katılımcıdan sadece ikisi kızlar için ortaokulların yeniden açılması çağrısında bulundu.

Ve son tebliğlerinde, din adamları sadece “dini ve çağdaş eğitim” ihtiyacına ve “kadın haklarına” saygı gösterilmesine değindiler. Bu hakların okullaşmayı kapsayıp kapsamadığı açıklanmadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde kadın hakları savunucusu Heather Barr, “Taliban'ın büyük toplantısının sonunda, Taliban daha önce tüm okulları sadece bu vaadi kırmak için yeniden açmak için çok net bir söz vermişken, eğitim ve kadın haklarına belirsiz referanslar konusunda heyecanlanmak zor” dedi. (Guardian)