Bazen güneyin başkenti olarak da adlandırılan Kandahar'ın düşüşü, Taliban'ın bir yıldırım saldırısıyla ülkenin dört bir yanındaki eyalet başkentlerini ele geçirdiği bir haftanın ardından Afgan hükümeti için yıkıcı bir darbe olacak.

ABD: ÜLKELERİ İÇİN SAVAŞSINLAR

Afgan hükümet güçleri için en son gerileme, Joe Biden'in Taliban'ın hızlı ilerlemelerinin ardından Afgan liderlerini “ulusları için savaşmaya” çağırmasıyla geldi. Beyaz Saray Sözcüsü JenPsaki çizgisini tekrarlayarak, “İhtiyaç duydukları şeye sahipler. Belirlemeleri gereken şey, savaşmak için siyasi iradeye sahip olup olmadıkları ve savaşmak için liderler olarak birleşme yeteneğine sahip olup olmadıklarıdır” dedi. 

Psaki, “Yakın hava desteği vermeye devam edeceğiz. Güçlerine yiyecek ve teçhizat sağlamaya ve tüm maaşlarını ödemeye devam edeceğiz” diye ekledi. 

‘90 GÜN BİLE İYİMSER’

Batılı analistler ve politika yapıcılar, Afgan güvenlik güçlerinin tam teşekküllü bir Taliban saldırısına dayanma kabiliyeti konusunda zaten şüpheliyken, birçoğu hükümetin en az altı ay dayanabileceğini varsayıyor.ABD Merkez Komutanlığı'nın eski komutanı emekli general Joseph Votel,“Taliban'ın, özellikle bizim ayrılmamızın ardından Afgan güçlerine ve koalisyon güçlerinin çoğuna çok fazla baskı yapmasına şaşırmadım. Şaşırdığım şey, ne kadar hızlı hareket ettikleri ve konsolide görünmeleri" dedi.

Ancak Taliban her gün yeni ilerlemeler talep ederken, ABD'nin 20 yılda 1 trilyon dolara desteklediği Afgan hükümeti saldırı karşısında çöküyor gibi göründüğü için 90 günlük zaman çizelgesi bile iyimser görünüyor.

 (Guardian)