Üç kaynak, Taliban'ın siyasi ofisine başkanlık eden Baradar'a, Taliban'ın son kurucularından Molla Ömer'in oğlu Molla Muhammed Yakub ve hükümetin üst düzey pozisyonlarında Şer Muhammed Abbas Stanekzai'nin katılacağını söyledi.

DUYURMAK İÇİN KABİL’E GELDİLER

Bir Taliban yetkilisi, isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e verdiği demeçte, "Tüm üst düzey liderler, yeni hükümeti duyurmak için hazırlıkların son aşamalarda olduğu Kabil'e geldi" dedi. Başka bir Taliban kaynağı, Taliban'ın en yüksek dini lideri Haibatullah Ahhunzada'nın dini meselelere ve yönetime İslam çerçevesinde odaklanacağını söyledi.

MÜZAKERELER BAŞARISIZ

15 Ağustos'ta ülkenin çoğunu kasıp kavurduktan sonra Kabil'i ele geçiren Taliban, başkentin kuzeyindeki Panjshir Vadisi'nde yoğun çatışma ve can kaybı raporlarıyla direnişle karşılaştı. Binlerce bölgesel milis savaşçısı ve hükümetin silahlı kuvvetlerinin kalıntıları, Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un önderliğinde engebeli vadide toplandı. Bir anlaşma üzerinde müzakere etme çabaları, her iki tarafın da başarısızlıktan diğerini sorumlu tutmasıyla sonuçsuz kalmış görünüyor.

HÜKÜMETİN MEŞRUİYETİ ÜLKENİN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Uluslararası bağışçıların ve yatırımcıların gözünde hükümetin meşruiyeti, kuraklık ve tahmini 240 bin Afgan'ı öldüren bir çatışmanın yıkımıyla boğuşan bir ekonomi için çok önemli olacak.

İnsani yardım grupları yaklaşan felaket konusunda uyardı ve yıllardır milyonlarca dolarlık dış yardıma bağımlı olan ekonomi çöküşe yakın. Yardım kuruluşları, Taliban'ın iktidara gelmesinden çok önce birçok Afgan'ın şiddetli kuraklık nedeniyle ailelerini beslemek için mücadele ettiğini ve milyonlarca kişinin şimdi açlıkla karşı karşıya kalabileceğini söylüyor. 

Afganistan'daki Dünya Gıda Programı Direktörü Mary-Ellen McGroarty, Kabil'den Reuters'e verdiği demeçte, "15 Ağustos'tan bu yana, bu ülkenin başına gelmek üzere olan ekonomik çöküşle birlikte krizin hızlandığını ve büyüdüğünü gördük" dedi. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Taliban'ın devralmasından sonra dondurduğu ABD'de bulunan milyarlarca Afgan altını, yatırımı ve döviz rezervini serbest bırakma planı yok.