Habeck ve yardımcıları, bu baharda, Kuzey Akımı 2 boru hattı, depolama tesislerinde doğal gaz ve raporla ilgili “iç belgelerdeki tutarsızlıkları” gerekçe göstererek Anayasayı Koruma Federal Dairesi ile temasa geçti. 

Haftalık gazeteye göre, belgelerde belirtilen argümanların "hükümetin resmi çizgisiyle çoğu zaman uyuşmadığı" bildirildi. Yetkililerin, Habeck'in Kuzey Akımı 2 sertifikasını, Gazprom Almanya'nın statüsünü ve gaz tedarikçisi Uniper'in kurtarılmasını durdurma konusundaki tutumundan "saptığı" iddia ediliyor.

Yetkilileri kontrol eden Anayasayı Koruma Federal Dairesi, bir vakada Rusya'ya bir çalışma gezisi ve "Rusya'ya duygusal yakınlık" gibi "biyografik anormallikler" bulduğu bildirildi. Zeit'e göre, ne casusluk ne de yolsuzluğa dair sağlam bir kanıt bulundu. 

‘DOĞUYA MEYİLLİ’

Almanya, sanayisine güç sağlamak için uzun zamandır Rusya'dan ucuz enerji ithalatına güveniyor. 15 Ağustos'ta özel bir gaz vergisini açıklayan bir konuşmada Habeck, bu modelin "başarısız olduğunu ve uygulamaya geri dönülmeyeceğini" açıkladı.

Zeit, bakanlığın üst düzey yetkililerinin kendi yollarına koyulmuş devlet memurları olması ve enerjiyle uğraşanların çoğunun “doğuya meyilli” olarak tanımlanmaları nedeniyle, bir veya ikisinin henüz “zihinsel dönüşü tamamlamamış” olabileceğine dair spekülasyonlar yaptı.

HER TÜRLÜ ŞANSÖLYE ZARARLI ÇIKACAK

Soruşturma hala devam ediyor, ancak her iki olası sonuç da Şansölye Olaf Scholz hükümeti için sorun yaratıyor. Bakan Habeck haklıysa ve bu iki kişi “Kremlin köstebeği” ise, o zaman Rusya, Berlin'deki en önemli bakanlıklardan birine sızmayı başarmış olacak. Eğer yanılmışsa, etkili Yeşil Parti politikacısı, memurlara karşı bir cadı avı başlatmaya nasıl kandırıldığını açıklamak zorunda kalacak. (RT)