Herero ve Nama kabilelerinin sömürge yönetimine isyan etmelerinden sonra, 1904 ve 1908 yılları arasında on binlerce erkek, kadın ve çocuk vuruldu, işkence gördü veya Kalahari çölüne sürüldü.

PROJELER GELİŞTİRİLECEK

Berlin'deki resmi çevreler Namibya medyasında, dokuz tur müzakereden sonra iki tarafın ortak bir bildiri metnine karar verdiğini ve 30 yılı aşkın süredir mevcut yardım programlarına ayrı ayrı ödenecek olan 1,1 milyar avroluk bir meblağ üzerinde anlaştıklarını doğruladı. 

Toplam tutarın bir milyar avrodan fazlası toprak reformu, kırsal altyapı, su temini ve mesleki eğitimle ilgili projelere ayrılacak. Etkilenen yedi bölgenin tümünde etnik azınlıkları oluşturan Herero ve Nama soyundan gelen toplulukların, belirli projelerin geliştirilmesine dahil olmaları amaçlanıyor.

Kültürel projeler ve gençlik değişim programları da dahil olmak üzere iki devlet arasında bir uzlaşma temeli oluşturmak için yaklaşık 50 milyon avro harcanacak.

SOYKIRIM MAĞDURLARINDAN ANLAŞMAYA MUHALEFET

Soykırımdan kurtulanların torunlarını oluşturan sayısız grubun bazıları, müzakerelerin çerçevesini başından beri eleştirdi ve Namibya hükümetinin duruşunu desteklemeyi reddetti.

Ovaherero Geleneksel Otoritesinin lideri olan olağanüstü şef Vekuii Rukoro, hükümetini mali tazminatlarda ısrar etmediği için eleştirdi: "Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier özür dilemek için Namibya'ya geldiğinde onu utandıracağız" dedi.

Namibya gazetesi New Era, hükümetin bu noktaya kadar müzakerelerini destekleyen en az üç geleneksel liderin bildirgenin son ifadesini onaylamayı reddettiğini ve bu durumun Başkan Hage Geingob'un anlaşmayı imzalamasını zorlaştırabileceğini bildirdi.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)