Amazon, California'da yaklaşık 150 bin kişiyi istihdam ediyor ve bunların çoğu, siparişlerin paketlendiği ve gönderildiği geniş depolar olan merkezlerde bulunuyor. Yargıç tarafından onaylanması gereken anlaşma, Seattle merkezli perakendecinin, işyerlerindeki corona virüs vakaları konusunda çalışanlarını bir gün içinde bilgilendirmesini gerektiriyor.

Amazon ayrıca yerel sağlık kurumlarına yeni virüs vakalarını 48 saat içinde bildirmeyi kabul etti ve California Başsavcısı Rob Bonta'nın Amazon'un güvenlik ve dezenfeksiyon planı ile çalışanların pandemi ile ilgili hakları hakkında çalışanlara yeterince bilgi vermediğini söylediği bildirimleri yayınlamayı durduracak.

‘TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ’

Bonta, gazetecilere verdiği demeçte, "Şirket, hisse senedi fiyatının iki katına çıkmasıyla birlikte patlayan ve tarihi satışların keyfini çıkarırken, Amazon depo çalışanlarını ve yerel sağlık kuruluşlarını vaka sayıları konusunda yeterince bilgilendiremedi ve çoğu zaman onları virüsün yayılmasını etkili bir şekilde izleyemez hale getirdi" dedi. 

Bonta, "Bu, birçok işçiyi anlaşılır bir şekilde dehşete düşürdü" diye ekleyerek, kararın ABD'de türünün ilk örneği olduğunu ve geçen yıl yürürlüğe giren bir eyalet "bilgi edinme hakkı" yasasına uygun olduğunu söyledi.

AMAZON ‘MEMNUN’

Amazon Sözcüsü Barbara Agrait yaptığı açıklamada, şirketin "bu sorunu çözmesinden ve binalarımızdaki güvenlik önlemleriyle ilgili önemli bir sorun bulamadığını görmekten memnun olduğunu" söyledi.

Şu anda ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’na başkanlık eden California eski başsavcısı Xavier Becerra, geçen Aralık ayında bir yargıçtan Amazon'un şirketin işçileri corona virüsten nasıl koruduğuna ilişkin soruşturmasının bir parçası olarak yaklaşık dört ay önce ofisinin çıkardığı mahkeme celplerine uymasını emretmesini istedi. 

Pandemi sırasında kaç Amazon çalışanının işyerinde virüse maruz kaldığı bilinmiyor. Ekim 2020'de şirket, ABD’deki çalışanlarının yaklaşık 20 bininin testlerinin pozitif çıktığını veya enfekte olduklarının varsayıldığını açıkladı. 

Guardian