Batılı bir yetkili, batılı liderlerin, savaş bittiğinde Vladimir Putin'in Rusya'sıyla çalışabileceklerini düşünenler ile düşünmeyenler arasında bölündüğünü söyledi.

Tartışma, Ukrayna'nın silahlandırılması, Rus petrol ve gazına ambargo uygulanmasının fizibilitesi ve Kiev'in savaşın sonunda barışın bedeli olarak daha fazla toprak kaybını kabul etmek zorunda olup olmayacağı konularında dönüp duruyor. 

UKRAYNA: İHTİYACIMIZ VAR

Kiev, uzun menzilli silahların olmaması nedeniyle ciddi kayıplar yaşıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valerii Zaluzhnyi, silahların teslimatının ertelenemeyeceğini söyleyerek "Düşmanı uzak mesafeden vurmayı mümkün kılacak silahlara çok ihtiyacımız var" dedi. Ulusal haber ajansı Deutsche Presse Agentur, NATO'daki kaynaklarına atıfta bulunarak, ittifak üyelerinin, Rusya'nın batı savaşa girerken tank ve savaş uçaklarının teslimatını görüp misilleme yapabileceğinden korktukları için, Ukrayna'ya belirli silahları tedarik etmemeyi gayri resmi olarak kabul ettiklerini bildirdi. 

İsrail'in, Almanya'nın Ukrayna'ya Spike tanksavar füzeleri göndermesine izin verme talebini reddettiğine dair ABD kaynaklı haberler de vardı. Spike füzeleri, İsrail lisansı altında İsrail teknolojisiyle Almanya'da üretiliyor. Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana İsrail tarafsız bir tavır aldı ve Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi reddetti.

‘DAHA TEHLİKELİ OLUR’

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, gerilimlere atıfta bulunarak, silah tedarik ihtiyacının acil olduğu konusunda ısrar ederek batıyı geri adım atmaya karşı uyardı. Truss, herhangi bir geri dönüşün daha uzun ve acılı bir çatışmaya yol açacağını savundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, “Silah yardımını stratejik bir sabırla takip ediyoruz. Bunun neden bu kadar zor olduğunu anlamıyorum" derken, Başkan Volodymyr Zelenski, Almanya'nın suskunluğunun, savaş sona erdiğinde Putin'le ilişkileri yeniden kurma arzusundan kaynaklandığını söyledi. Polonya ayrıca Almanya'nın yavaşlığını ağır bir şekilde eleştirerek Şansölye Olaf Scholz’un, iki tarafın da savaştan galip çıkmasını istemediğini söyledi. (Guardian)