Bölgesel yetkililer, İspanya'daki en kötü hasarın kuzeybatıdaki Zamora eyaletinde 30 bin hektarın yandığını söyledi. 

İspanyol yetkililer, üç günlük yüksek sıcaklıklar, rüzgarlar ve düşük nemden sonra, Pazar sabahı düşen sıcaklıklarla bir miktar rahatlama geldiğini söyledi. Bu, yangın uçakları tarafından desteklenen yaklaşık 650 itfaiyecinin yangının etrafında bir çevre oluşturmasına izin verdi. Yetkililer, hava koşullarındaki olumsuz bir değişikliğin 18 köyün boşaltılmasına neden olan yangını yeniden canlandırabileceği tehlikesinin hala olduğu konusunda uyardı.

İspanya, Haziran ayında ülkenin birçok noktasında rekor sıcaklıklar altında bunalırken, yoğun orman yangınlarının patlak vermesine karşı tetikte. Uzmanlar, Avrupa için anormal derecede sıcak olan dönemi iklim değişikliğine bağlıyor. Termometreler hafta boyunca birçok İspanyol şehrinde 40 derecenin üzerine çıktı. Bu yıl yağış eksikliği, sert rüzgarlarla birleşince yangınlara ortam oluşturdu.

‘BU BİR TATBİKAT DEĞİL’

Diğer yandan Almanya genelinde, yoğun bir sıcaklık ve az yağış döneminin ardından son günlerde çok sayıda orman yangını görüldü. Ülkenin ulusal hava durumu ajansı, Pazar günü doğudaki Dresden ve Cottbus kentlerinde hava sıcaklıklarının 39.2 dereceye ulaştığını söyledi.

Şiddetli rüzgarlar, Berlin'in yaklaşık 50 kilometre güneybatısındaki Treuenbrietzen kasabası yakınlarında alevleri körüklüyor ve yetkililerin Pazar günü üç köyün boşaltılması talimatını vermesine yol açtı. Frohnsdorf, Tiefenbrunnen ve Klausdorf'taki yaklaşık 600 kişiye derhal bir toplum merkezine sığınmaları söylendi. Kasaba yetkilileri, “Bu bir tatbikat değil” diye halkını uyardı. (AP)