İsminin açıklanmaması kararı verilen 21 yaşındaki öğrenci, 2017 yılında askere gitmesini gerektiren bir mektup aldıktan sonra İsrail'den kaçmıştı.

SİYONİZME KARŞI

Öğrencinin davasıyla ilgili bir brifing notuna göre, öğrenci daha önce Siyonizm karşıtı protestolara katıldığı için İsrail polis memurları tarafından dövüldü. Genç, Siyonizm’i ve İsrail'in varlığını hem siyasi inançlarına hem de Yahudilerin Mesih dönene kadar Filistin'e dönmemeleri gerektiğini öğreten ultra-Ortodoks inancına dayanarak reddediyor.

Avukatları, askerlik yapmak zorunda kalırsa, müvekkillerinin insanlığa karşı suçların yanı sıra apartheid suçunu işlemeye zorlanacağından özellikle endişe duyduğunu iddia ediyor.

KARAR TEMYİZ EDİLDİ

Öğrencinin ilk sığınma talebi, Aralık 2020'de İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından reddedilmişti. Geçtiğimiz gün gerçekleşen mahkemede bu karar temyiz edildi. İçişleri Bakanlığı'nı temsil eden Barry McBride, babasının oğluna Asperger Sendromu teşhisi konduğu gerekçesiyle askerlikten muafiyete başvurduğu için öğrencinin İsrail ordusuna
alınma riskinin olmadığını savundu.

'KAÇAK MUAMELESİ GÖRECEK'

Ancak öğrencinin avukatı Frank Magennis, müvekkilinin siyasi ve dini inançlarının akıl hastalığı olarak görüldüğünü söyledi. Magennis ayrıca, müvekkilinin babasının muafiyet için başvurduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ve öğrencinin İsrail'e sınır dışı edilmesi halinde yeni bir zorunlu askerlik emri çıkarılmayacağının garantisinin olmadığını da ileri sürdü.

Magennis, "Müvekkilim askerlik hizmetinden muaf tutulsa bile, kamu hizmetinden muaf tutulacağına ve dolayısıyla apartheid suçunu işlemekle suçlanacağına inanmak için hiçbir neden yok" dedi ve bunun yerine, mahkemeye sunulan bilirkişi tanıklarının ifadesinin, öğrencinin kaçak muamelesi göreceğini ve durumu araştırılırken 30 gün hapiste tutulacağını ileri sürdü. 

Middle East Eye