Kadının ölümü, başkent Tahran da dahil olmak üzere ülke genelinde göstericilerin hükümet aleyhinde slogan atıp polisle çatıştığı gösterileri ateşledi.

KONTROLLERİNİ GENİŞLETİYOR

BM İnsan Hakları Ofisi, İran ahlak polisinin son aylarda kontrollerini genişlettiğini ve kadınları hedef aldığını söyledi. Doğrulanmış videolarda, kadınların başörtüsünü çok gevşek taktıkları için suratlarına tokat atıldığını, coplarla dövüldüğünü ve polis araçlarına atıldığını gösterdiği belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri vekili Nada Al-Nashif, "Mahsa Amini'nin trajik ölümü ve işkence ve kötü muamele iddiaları, bağımsız bir yetkili makam tarafından derhal, tarafsız ve etkili bir şekilde soruşturulmalıdır" dedi.

‘AYAĞINDA MORLUKLAR VARDI’

Polis, geçen hafta Amini'nin ölüm anını gösterdiği iddia edilen kapalı devre video görüntüleri yayınladı. Ancak ailesi, genç kızın kalp rahatsızlığı olmadığını söylüyor. Babası Amjad Amini, İranlı bir haber sitesine, görgü tanıklarının onu bir polis arabasına itildiğini gördüğünü söyledi ve Hastaneye geldiğinde cesedi görmesine izin verilmediğini, ancak ayağında bir miktar morluk gördüğünü ekledi.

İRAN ‘DIŞ GÜÇLER’ DİYOR

Protestolar, Pazartesi günü Tahran ve diğer şehirlere sıçradı. Devlet televizyonuna bağlı bir haber sitesi, protestolarla ilgili 22 kişinin tutuklandığını söyledi. Devlete ait yayın kuruluşu, huzursuzluktan yabancı ülkeleri ve ülke dışındaki muhalif grupları sorumlu tuttu ve onları Amini'nin ölümünü daha fazla ekonomik yaptırım için bahane olarak kullanmakla suçladı. (AP)