Gazete, Avrupa Merkez Bankası'nın yükselen enerji fiyatları ve yükselen enflasyon arasında geçen hafta faiz oranlarını 0.75 puan artırmasıyla birlikte, "Avrupa'da artan resesyon olasılığının mevcut gidişatla beraber değişmesinin pek mümkün olmadığı" diye yazdı.

‘YÜZDE 1’DEN BİLE AZ’

Ancak isminin açıklanmaması koşuluyla Washington Post ile görüşen ABD'li yetkililer, Avrupa'da bir durgunluğun Amerika'da bir durgunluğa neden olacağını düşünmediklerini söyledi. Biden yönetiminin üst düzey bir üyesi, Hazine Bakanlığı ve Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin böyle bir olayın ABD üzerindeki etkisinin muhtemelen "mütevazı ve yönetilebilir" olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Raporda, Avrupa ile ticaretin ABD gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1'inden daha azını oluşturduğu ve ülkenin, Rusya'nın AB'ye yönelik enerji arzının olası bir kesintisinin etkisini en aza indirmek için kendi doğal gazına da sahip olduğu belirtildi.

‘ÇOK İLGİNÇ BİR DURUM’

Aslında, ABD ekonomisi, potansiyel olarak küresel enerji talebinde bir azalmaya neden olacağı ve ABD'deki fiyat baskılarını daha da hafifleteceği için tüm durumdan gerçekten faydalanabilir. Ekonomik ve Politika Araştırmaları Merkezi'nin kurucu ortağı Dean Baker, Washington Post'a verdiği demeçte, “Burada o kadar ilginç bir durumdayız ki, aslında bu olumlu olabilir. Avrupa resesyona girerse, geniş bir ürün yelpazesine daha az talep olacağı açıktır” dedi. (RT)