Assemblea Nacional Catalana (ANC) tarafından düzenlenen yürüyüş, İspanya hükümetinin, İspanya'nın on yıllardır yaşadığı en büyük siyasi kriz olan ve 2017'de başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık girişimindeki rolleri nedeniyle hapsedilen dokuz Katalan ayrılıkçı liderini affetmesinden bu yana ilk oldu.

Polis, yürüyüşe yaklaşık 108 bin kişinin katıldığını söylerken, ANC’ye göre 400 bin katılımcı vardı. 

'SADECE BASKI'

ANC'nin Başkanı Elisenda Paluzie, "Dört yıldır ilk kez La Diada'ya dokuz çok özel kişi katıldı. Siyasi tutsaklar yeniden sokaklarda" dedi.

Tutuklananlar arasında yer alan kültürel aktivist Jordi Cuixart, kalabalığı bağımsızlık için savaşmaya devam etmeye çağırdı. Cuixart, "Sayfayı çevirmemizi isteyenler ve kendi kaderimizi tayin hakkı için savaşmamızı istemeyenler... İspanya'nın Katalonya için planı nedir? Yok. Sadece baskı ve daha fazla baskı" dedi.

MÜZAKERELERE TEKRAR BAŞLANIYOR

Protestolar, merkezi ve bölgesel hükümetler bağımsızlık konusundaki karşıt görüşlerine rağmen diyalogdan yana oldukları için, Barselona ile Madrid arasında geçmiş yıllara göre daha düşük bir gerilim hattında gerçekleşti. Merkezi ve bölgesel hükümetlerin, Katalonya'nın Şubat 2020'den bu yana askıya alınan müzakereleri sürdürmek için önümüzdeki hafta Barselona'da toplanması bekleniyor.

Reuters