Ünlü yazar, Facebook hesabından, "Ev hapsindeyim. Silahlı adamlar kapımı kırıyor. Polis olduklarını söylüyorlar ama üniformalı değiller. Kendimi içeri kilitledim" şeklinde açıklama yaptı. 

‘ÇOK ACI ÇEKTİRDİLER’

BBC'ye göre Rukirabashaija'nın neden gözaltına alındığı belli değil, ancak avukatı EronKiiza, polis suç istihbarat teşkilatının Rukirabashaija'yı Uganda'nın başkenti Kampala'da tuttuğunu söyledi.RukirabashaijaMusevenileri eleştirdi ve bildirildiğine göre korgenerali “obez” olarak nitelendirdi ve “Museveniler bu ülkeye çok büyük acılar çektirdi” dedi.

Rukirabashaija, Uganda ve yönetimi hakkındaki eleştirel yazılarıyla ulusal olarak ün kazandı. 

‘DİKTATÖR GOCUNDU’

Bu, Rukirabashaija'nın Uganda'daki hükümet tarafından ilk gözaltına alınışı değil. The Guardian'ın bildirdiğine göre, Nisan 2020'de bazı yazıları nedeniyle yedi gün boyunca gözaltında tutulduğu sırada sorguya çekildi ve işkenceye maruz kaldı.

Rukirabashaija, “Afrika'da kurgu, özellikle de George Orwell'in siyasi alegori 'Hayvan Çiftliği' gibi siyasi kurgu yazdığınızda, liderler her zaman birinin onlar hakkında yazıldığını düşüneceklerdir. Elbette her diktatör, yazarın kendisini utandırmak niyetinde olduğundan şüphelenecektir" dedi ve “Uganda başkanı Yoweri Museveni, hakkında yazdığımın kendisi olduğunu hissetti ve yaratıcılığımı engellemek için serserilerini beni tutuklayıp işkence etmeye gönderdi. Fikir beni yaratıcı olmaktan tamamen alıkoymaktı” diye ekledi. (New York Post)