İngiltere’nin dışişleri bakanlığından bir sözcü, " Suriye rejiminin davranışında bir değişiklik olmaması durumunda, bağları güçlendirmenin Suriye'de kalıcı ve kapsayıcı bir barış olasılığını baltalıyor" dedi. 

‘İNSANİ DESTEK KONUŞULDU’

BAE’nin devlet haber ajansı WAM'a göre, Şeyh Mansour'un kardeşi Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Esad ile yaptığı görüşmede yabancı güçlerin Suriye'den çekilmesini ve savaşın harap ettiği ülkeye insani desteği ele aldı. Suriye cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Esad'ın emirliğin lideri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum ile görüşmek için Dubai'ye de gittiğini söyledi.

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Jonathan Hargreaves de ziyareti eleştirdi ve Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "11 yıllık çatışmanın ardından Esad'ın reformsuz ve pişmanlık duymayan rejimi Suriye halkına karşı vahşet işlemeye devam ediyor. Davranışta değişiklik olmadan, angajman yalnızca Esad'ı BM'nin kolaylaştırdığı siyasi sürece iyi niyetle katılmaya teşvik etmeye yönelik toplu çabaları baltalamaya hizmet eder. Birleşik Krallık, Suriye rejimiyle ilişkilerin normalleştirilmesine karşı olmaya devam ediyor" şeklinde kaydetti. 

MİLLETVEKİLİNDEN ‘UYGUN MU?’ SORUSU

İşçi Partisi’nden Milletvekili Chris Bryant, toplantının ardından Şeyh Mansour'un "futbol kulübüne sahip olmak için uygun ve uygun bir kişi" olup olmadığını sorguladı. Bryant, Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki bağlantılara işaret ederken, şehir sahibinin "arkasını görmenin" iyi olacağını da söyledi.

BUGÜNE KADARKİ EN NET SİNYAL

Cuma günkü toplantılar, Şam ile bölge ülkeleri arasında devam eden yakınlaşmanın bugüne kadarki en net sinyalini veriyor. Ürdün kralı Ekim ayında Esad ile çokça duyurulan bir telefon görüşmesi yaptı ve kırılgan ekonomisinin komşusu ile ticarete devam edebilmesi için Washington'daki yaptırımların kaldırılması için kulis yaptı.

Ancak bölgesel bir güç merkezi olarak BAE, Şam'daki hükümeti iyileştirme çabalarının ön saflarında yer aldı. Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed, Esad ile görüşmek için Kasım ayında Suriye'ye gitti ve bu yazın başlarında iki ülke doğrudan uçuşlara yeniden başladı. Suriye, 2020 Dubai Expo'da da önemli bir standa sahipti. (Middle East Eye)