Yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki SEG Plaza ilk olarak Salı öğleden sonra sallanmaya başladı ve yayalar korku içinde bakarken içerideki insanların tahliye edilmesine neden oldu. 

Bölgede deprem olmadı ve yerel yetkililer, mühendislerin binada veya çevresindeki ortamda herhangi bir güvenlik anormalliği bulmadığını söylediler. Hareket seviyesi de sınırları aşmadı.

‘DİKEY SALLANMA’

Çin medyası, Guangdong eyaletinin acil durum yönetimi departmanı tarafından onaylanan bir ön soruşturmanın, sallanmanın yataydan ziyade dikey olduğunu ve bunun bir rüzgar kombinasyonundan, binanın altındaki iki yeraltı demiryolu hattından ve yükselen sıcaklığın neden olduğu çelik gerilmesinden kaynaklandığını ortaya çıkardığını söyledi.

Ön bulgular, binanın aşırı sallanmayı önlemek için devasa bir sarkaç benzeri cihaz olan ayarlanmış bir kütle damperine sahip olmadığını belirtti.

BİNA ÇÖKMELERİ NADİR DEĞİL

21 yaşındaki bina halka kapatıldı, ancak bazı satıcılar eşyaları almak için içeri girdi. 

Çarşamba öğleden sonra Jimu News, iki ayrı satıcının binanın tekrar sarsıldığını hissettiğini bildirdi. 

Binanın geliştiricisi olan Shenzhen SEG'nin bir sözcüsü daha sonra bunu yalanlayarak gazetecilere daha fazla sarsıntı olmadığını söyledi.

Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı gökdelen veri tabanına göre, sallanan gökdelen Shenzhen'deki en yüksek 18 kule. Gevşek bina standartlarının ve baş döndürücü kentleşmenin inşaatların aceleye getirilmesine yol açtığı Çin'de bina çökmeleri nadir değildir.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)