İki lider arasında birkaç gün içinde bir video telekonferans yapılması bekleniyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Moskova'nın Ocak ayı sonuna kadar geniş çaplı bir askeri saldırı planladığını öne süren istihbarat raporlarına atıfta bulunarak, 94 binden fazla Rus askerinin Ukrayna sınırları yakınında toplandığını söyledi.


Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov

Moskova ise Ukrayna ve ABD'yi istikrarı bozucu davranışlarla suçladı ve Kiev'in doğu Ukrayna'da kendi taarruzunu başlatmaya hazır olabileceğini öne sürdü. 

‘RUSYA’YA KARŞI ARAÇ KULLANMAYA İSTEKLİYİZ’

Biden, "Yaptığım şey, Putin'in ilerlemesini ve insanların onun yapacağından endişe duyduğu şeyi yapmasını çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı inisiyatifler dizisi olduğuna inandığım şeyleri bir araya getirmek" dedi. ABD'li ve Ukraynalı yetkililer, bu hafta Rusya'ya karşı ciddi ekonomik yaptırımların masada olduğu konusunda bir kez daha uyardı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Biden planı hakkında sorulduğunda, "Bu yönetimin başlangıcından bu yana ABD ve müttefiklerinin Rus eylemlerini ele almak için bir dizi araç kullanmaya istekli olduklarını gösterdik" dedi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki bir brifingde Ukrayna'ya güvenlik yardımının değerlendirildiğini söyledi.


Putin

‘DİYALOG KURMAMIZ ÖNEMLİ’

Ukrayna gerilimi, önümüzdeki hafta ABD başkanı ile Rus mevkidaşı arasında aylar sonra yapılacak ilk görüşme için zemin hazırlıyor. Yetkililer, Putin ve Biden'ın en son Temmuz ayında yaptığı konuşmanın ardından görüşmenin şartlarını müzakere ediyorlardı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Ruslarla açık iletişim hatları istiyoruz. Özellikle gerilim zamanlarında, diyalog kanallarına sahip olmamız önemli" dedi. (Reuters)