Beyaz Saray, Biden'ın Çin'in üzerinde hak iddia ettiği adayı savunmakla ilgili açıklamasının bir politika değişikliği anlamına gelmediğini söylemeye özen gösterse de, bazı analistler, kasıtlı olarak veya olmayarak, bir politika değişikliğini göstermiş olabileceğini söylüyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de dahil olmak üzere ABD'li yetkililer, bu yıl ABD'nin Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediğinin altını çizdiler. Ancak Biden, hareketi teşvik etmese de böyle bir kararın Tayvan'a bağlı olduğunu söyleyerek "Tayvan, bağımsızlıkları hakkında kendi kararlarını veriyor. Bağımsız olmalarını teşvik etmiyoruz. Bu onların kararı" dedi.

‘TUTARSIZ’

ABD liderini eleştirenler, Çin'in bu yorumları bir bağımsızlık ilanına masa altından bir destek, Pekin için bir kırmızı çizgi olarak algılayacağını savunuyor. Ayrıca, Çin’in Washington'un Tayvan'ı savunacağını zaten varsaydığı için, hassas açıklamaların açık savunma taahhütlerinden ziyade düşmanlıkları şiddetlendirme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

Savunma Vakfı'ndan Çin Politika Uzmanı Craig Singleton, "ABD'nin Tayvan için savaşma taahhüdü olduğunu ve Tayvan'ın bağımsızlık konusunda kendi kararlarını verdiğini iddia ederken, ABD’nin Tayvan politikasının değişmediğini iddia etmek tutarsız" dedi.

ÇİN: BARIŞI BALTALAMAYIN

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın sözlerine adaya verdiği sağlam destek için "içten takdirini" ifade ederek yanıt verdi. Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, ABD'nin Tayvan Boğazı ve Çin-ABD arasındaki barışı baltalama riskini almamak için Tayvan'ın ayrılıkçı güçlerine yanlış sinyal göndermemesi gerektiğini söyledi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi düşünce kuruluşunda Çin uzmanı olan Jude Blanchette, Biden'ın açıklamalarının ABD politikasını netleştirmek yerine kafa karıştırdığını söyledi. (Reuters)