Biden, Suudi Arabistan'dan petrol üretimini artırmak için küresel arz baskılarının hafifletilmesine yol açabilecek bir söz almayı planlıyordu.

Ancak Brent ham petrolü, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud'un üretim artışına ilişkin spekülasyonları bastırmasının ardından Pazartesi günü yüzde 2.6 artarak 103.88 dolara yükseldi.

‘TEK ÜLKE FİYATLARI BELİRLEYEMEZ’

Avatrade'nin piyasa analisti olan Naeem Aslam, "Mesaj, petrol tedarik kararını verenin OPEC olduğu ve petrol ülkelerinin Biden'ın başarmaya çalıştığı şeyle uzaktan yakından ilgilenmediği… OPEC, petrol arzını kontrol etmeye devam edecek. Tek bir ülke petrol arzını belirleyemez. En azından yatırımcıların Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretinden aldığı mesaj bu” dedi. 

Petrol fiyatlarındaki artış, sürücülerin rekor benzin ve motorin fiyatlarıyla karşı karşıya kaldığı pompalardaki baskıyı artıracak. Bununla birlikte, Brent ham petrol fiyatları, Ukrayna'daki savaşın ilk haftalarında yaklaşık 130 dolara ulaşan yüksek seviyelerden bu yana hafifledi. Petrol fiyatları geçen haftayı üst üste beşinci hafta düşüşle kapattı. Küresel bir durgunluk potansiyeline ilişkin endişeler, yatırımcıları emtia piyasalarından kaçmaya sevk etti. (Guardian)