Göçmenlerin çoğunun Belarus'a gönderildiğini ve yetkililer tarafından sınırın ötesine itildiği söyleniyor. AB, Belarus'u göçmenleri silah olarak kullanmakla suçladı.

BM’DE GÖRÜŞÜLECEK

Pazartesi günü Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya başbakanları Birleşmiş Milletler'i Belarus ile göç konusunda bir anlaşmazlığa müdahale etmeye çağırdı. Dört ülke ortak bir açıklamada, "göçmenleri istismar etme meselesinin" uluslararası bir barışı koruma organı olan BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak daha sonra, ülkesinin Belarus sınırı boyunca 2,5 metre yüksekliğinde (8,2 ft) bir "duvar" inşa edileceğini tweetledi. Blaszczak Twitter'da "Yakında silahlı kuvvetlerin ilave katılımının ayrıntılarını sunacağım" şeklinde kaydetti.900'den fazla asker, Polonya'nın Belarus ile olan 400 kilometrelik sınırındaki muhafızlara şimdiden yardım ediyor. 

BELARUSLU SUBAYLAR SINIR İHLALİ YAPTI

Geçen hafta hükümet, bu ay şu ana kadar bin 935 kişinin Belarus'tan Polonya'ya geçmeye çalıştığını söyledi. Bunlardan bin 175'i geri gönderildi ve 760'ı Polonya'daki yabancı göçmen merkezlerine gönderildi. 2020 yılının tamamında 122 kişi sınırı yasa dışı yollardan geçerek gözaltına alındı.

Polonya, Letonya ve Litvanya, yasa dışı geçiş yapmaya çalışan göçmenleri engellemeye veya geri püskürtmeye çalışıyor. Bu, Belarus sınır muhafızlarıyla anlaşmazlıklara yol açtı. Yakın tarihli bir olayda, isyan teçhizatı giymiş Belaruslu subaylar, bir grup göçmeni sınırdan itmek için Litvanya topraklarına girerken görüntülendi.

(BBC)