Modern böcek ilaçları insanları, vahşi memelileri ve kuşları düşük miktarda kirletir ancak omurgasızlar için daha da toksiktir. Çalışma, pestisitin daha ölümcül bir genel etkiye yol açtığını gösteriyor.

HAYATİ ROL OYNUYORLAR

Bilim adamları, yaptıkları işin, kullanılan pestisit miktarındaki düşüşün çevresel etkilerini azalttığı iddiasıyla çeliştiğini söylediler. Araştırma ayrıca, genetiği değiştirilmiş mahsuller üzerinde kullanılan böcek ilaçlarının toksik etkisinin, GDO'lu mahsullerin böcek ilacı ihtiyacını azaltacağı iddialarına rağmen, geleneksel mahsullerle aynı kaldığını gösteriyor.

Araştırma, 1992'den 2016'ya kadar ABD'de uygulanan 380 pestisitin kullanımına ve toksisitesine dayanıyor. Bilim adamları, aynı düşük hacim eğiliminin, ancak daha büyük toksik etkinin dünyanın birçok bölgesi için muhtemel olduğunu söylüyor. 

‘’DAHA TOKSİK HALE GELDİ’’

Pestisitler, bazı böceklerin azalan popülasyonları için bilim adamları tarafından belirtilen faktörlerden biridir. Böcekler, özellikle mahsullerin dörtte üçünü tozlaştırarak insanlığı ayakta tutan ekosistemlerde hayati roller oynarlar.

Araştırmayı yöneten Koblenz ve Landau Üniversitesi'nden Ralf Schulz, "Omurgalılar için özellikle toksik olan bileşiklerin yerini daha az omurgalı toksisitesine sahip bileşikler aldı ve bu gerçekten bir başarılı" dedi ve "Ancak aynı zamanda, pestisitler daha spesifik hale geldi ve bu nedenle maalesef, tozlayıcılar ve suda yaşayan omurgasızlar gibi organizmalar için daha toksik hale geldi’’ şeklinde ekledi.  (Guardian)