JPMorgan Chase, Citigroup ve diğer büyük bankalardan ekonomistler, bu yılki üretim düşüşü için görünümlerini yüzde 3.5'e kadar düşürdü. 

Moskova merkezli kredi değerlendirme uzmanı RA Anton Tabakh'ın baş ekonomisti, "Boksör yere yığıldıktan sonra tekrar hareket ediyor. Bir çöküş oldu, ancak indirimlerle ve bütçenin soruna para dökme kapasitesiyle bile rahat ihracat fiyatlarıyla büyük ölçüde dengelendi" dedi. 

ARTAN TALEP İTİCİ GÜÇ OLDU

Bloomberg, ekonominin hâlâ "en azından 2009'dan bu yana en keskin daralmayla karşı karşıya olduğunu" kaydederek, hükümetin "savaştan sonraki ilk haftalarda para birimini istikrara kavuşturmak için attıkları hızlı adımların bir finansal krizi önlediğini ve bunu bir ihracat seli izlediğini" de ekledi.

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu'ndaki Geliştirme Merkezi'nden mevsimsellikten arındırılmış veriler, Rusya'da sanayi üretiminin bir önceki aya göre Mayıs ayında yüzde 1.7 arttığını gösterdi. Merkez, “Mayıs ayındaki daralmanın kırılması, üreticilerin başlangıçta Rusya karşıtı yaptırımların şokuna uyum sağladıklarının bir işareti olabilir” dedi.

Ekonomistler, artan iç talep ve Asya'daki ihracat alıcılarına geçişin bir sonucu olarak petrol üretimindeki toparlanmanın Rus ekonomisi için büyük bir itici güç olduğuna dikkat çekti. Gaz üretimi, fiyatların artmasıyla gelir artışlarını körükleyen bir diğer önemli ekonomik motordu.

‘STRES SEVİYEMİZ AZALDI’

Rosbank’tan Ekonomist Evgeny Koshelev, Bloomberg'e verdiği demeçte, "2022 için varsaydığımız stres seviyesinde değiliz. Hem bütçe hem de para politikaları genel olarak teşvik edici olduğundan daha iyi eğilimler beklemeliyiz” dedi. (RT)