Afganistan'da, uluslararası kuvvetlerin geri çekilmeye başladığı ve Taliban'ın büyük bir saldırı başlattığı 1 Mayıs'tan bu yana yaşanan yoğun çatışmalarda rekor sayıda sivil öldürüldü ve yaralandı.

RAPOR: FECİ SONUÇLARI OLABİLİR

BM'ye göre, şimdiye kadarki ağır kayıplar büyük ölçüde kırsal alanlardaki savaşlardan geliyor. Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması adlı raporunda, çatışmanın daha yoğun nüfuslu kasaba ve şehirlere sıçraması halinde sonuçların feci olabileceğini söylüyor.

Ülkenin büyük bir kısmı, yetkililerin ABD ve diğer güçlerin ülkeyi terk etmesi için belirlenen orijinal süreye denk gelmek üzere iki ay önce saldırılarını başlatmalarından bu yana isyancıların eline düştü. BM raporu, savaşın siviller üzerindeki etkisinin ülke çapındaki ilk açıklamasıdır.

EN YÜKSEK RAKAMLAR

Rapor, yılın ilk altı ayında, ölümlerin ve yaralanmaların yarısından fazlasından isyancı grupların sorumlu olduğu rekor düzeyde zayiat seviyelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, 1 Mayıs'tan bu yana iki aydaki "yükselişin" özellikle endişe verici olduğunu söylüyor.

Bu dönemde 783 sivil öldü ve bin 609 kişi yaralandı, bu rakam yılın ilk dört ayındaki ölüm sayısına neredeyse eşit ve BM'nin 2009'da kayıt tutmaya başlamasından bu yana Mayıs ve Haziran aylarındaki en yüksek rakamlar. 

BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, "Taliban ve Afgan liderlerinden, çatışmanın korkunç ve ürpertici gidişatına ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat etmeleri için yalvarıyorum" dedi.

Kaynak: The Guardian